Cum să cheltuiești mai puțin la cumpărături. 4 greșeli pe care le poți evita

.

Majoritatea consumatorilor își stabilesc un buget înainte să plece la cumpărături. Din păcate, se întâmplă rareori ca planul de acasă să coincidă cu cheltuielile reale, iar asta poate fi destul de frustrant. Nu e un lucru plăcut să cheltuiești frecvent mai mult decât ți-ai propus, atunci când mergi într-un magazin. Din fericire, există măsuri pe care le poți lua pentru a reduce cheltuielile tale la shopping, iar asta fără să fie nevoie să recurgi la economii prea drastice:

Cumpără în rate

Unele dintre aparatele pe care le folosim pot ajunge la prețuri destul de mari. Un frigider de calitate sau o mașină de spălat performantă pot fi destul de costisitoare, însă asta nu le face mai puțin necesare. Atunci când ești presată de un buget limitat, vei căuta alternative, iar acestea pot fi uneori contraproductive. Spre exemplu, un frigider ieftin va avea și o durată de viață mai mică, iar costurile pentru reparații pot ajunge, în timp, să depășească chiar prețul de achiziție. Însă există alternative, chiar și atunci când trebuie să te descurci cu un buget redus.

În loc să plătești prețul integral al produsului, poți împărți costul acestuia în mai multe rate cu valoare fixă, pe care să le achiți lunar. Un card de cumparaturi in rate îți permite să achiți produsele și aparatele de care ai nevoie, într-un mod avantajos și cu un impact financiar mult mai redus. Mai mult, în timp ce faci cumpărături, acumulezi și puncte pe care le poți folosi, ulterior, pentru alte produse. Astfel, poți cumpăra produse de calitate, performante și eficiente energetic, iar asta fără să-ți dai peste cap bugetul de cheltuieli.

Evită cumpărăturile impulsive

Ți s-a întâmplat vreodată să regreți o achiziție făcută impulsiv? Atunci când mergem la cumpărături avem, de multe ori, tendința de a ne lăsa purtați de val. Deși, de cele mai multe ori, plecăm de acasă cu o listă clară, ajungem acasă cu mai multe produse decât planificasem. Poți evita asta foarte ușor, dacă îți formezi o disciplină de consum.

Tu ești cea care decide ce vrea să cumpere și tot tu ești cea care controlează ce pune în coș. Tot ce trebuie să faci este să îți impui să respecți lista pe care ai stabilit-o înainte să pleci de acasă, fără să cumperi produse suplimentare. Deși poate părea dificil la început, te vei obișnui mult mai repede decât crezi să reziști „tentației” și să respecți bugetul pe care ți l-ai stabilit. Iar pe termen lung, asta înseamnă economii mari de bani și de timp.

Ferește-te de reducerile false

Nu toate reducerile promovate de magazine sunt reale. Există multe situații în care prețul anterior al produsului este schimbat, astfel că reducerea nu mai aduce, practic niciun avantaj cumpărătorului. Această practică este cel mai des întâlnită în zilele de Black Friday, când multe magazine modifică prețul anterior al produselor profitând de cererea crescută.

Însă te poți proteja de reducerile false, dacă ești bine informată. Ca să știi dacă o reducere te avantajează cu adevărat, trebuie să cunoști valoarea reală a produsului. Din fericire, poți face asta foarte ușor, chiar în magazin, cu un program care compară prețurile sau pur și simplu căutând prețul produsului online.

Nu amâna prea mult

Deciziile pe care le luăm atunci când ne aflăm în criză de timp nu sunt cele mai bune. Conform dailyworth.com, atunci când aștepți până în ultimul moment să cumperi un anumit produs, e mult mai probabil să cheltuiești mai mult. Spre exemplu, un cadou cumpărat din timp din mall va avea un preț mult mai bun decât același cadou, cumpărat dintr-un magazin din aeroport.

Ca să obții un preț bun pentru produsele pe care vrei să le achiziționezi, trebuie să planifici din timp cumpărăturile și să le faci loc în buget. Altfel, riști să fii nevoită să plătești în plus numai pentru privilegiul de amâna cumpărături pe care ai putea foarte ușor să le faci din timp.

Sursă foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale