Cu toții ne dorim o locuință primitoare, care să ne reflecte personalitatea cât mai bine. Însă realizarea acestui lucru poate fi destul de dificilă, având în vedere numărul factorilor pe care trebuie să îi iei în calcul. Printre aceștia, se numără și paleta de culori a casei. Inițial, alegerea culorilor casei tale poate părea cea mai ușoară și mai distractivă sarcină. Însă aceasta poate deveni un coșmar, fiind nevoie să alegi dintr-o selecție infinită de nuanțe și combinații.
Înainte să începi să te uiți la poze pentru inspirație sau să îți imaginezi încăperile redecorate, trebuie să iei în considerare câteva sfaturi oferite de specialiști în decor. Forbes recomandă ca atunci când alegi paletele de culori pentru fiecare cameră, acestea să păstreze un element comun. Astfel, când vei trece dintr-o cameră în alta, schema de culori va avea o coerență.
De asemenea, un alt sfat practic te îndeamnă să începi formarea paletei de culori din cea mai mare cameră din locuință. În cele mai multe cazuri, aceasta este camera de zi, însă poți începe și din dormitor. Home BNC recomandă pentru o locuință primitoare să îți alegi o paletă de nuanțe monocromatice neutre sau doar cu un strop de culoare. Astfel, nuanțele utilizate vor avea o tranziție plăcută, creând un aspect bine coordonat.
- Exterior clasic și monocrom
Înainte de a ne concentra pe paletele cromatice pentru interior, e bine să luăm în considerare exteriorul locuinței. Acesta are un rol foarte important deoarece contribuie mult la prima impresie despre casa ta. Atunci când alegi fatade de case, trebuie să iei în considerare stilul tău, aspectul casei și mediul înconjurător. Spre exemplu, dacă în zonele montane îți sunt recomandate palete cromatice mai închise, în zonele de câmpie sau de litoral poți opta pentru palete mai deschise sau mai colorate.
Schema cromatică de mai sus cuprinde nuanțe clasice de gri, bej și alb. Chiar dacă este clasică și monotonă, aceasta îți evidențiază arhitectura casei și plantele din jurul ei. Aceste nuanțe de fațadă sunt ideale, întrucât nu sunt mult prea deschise pentru a evidenția pete, dar nici prea închise pentru a avea un efect de micșorare.
- Exterior cu pete de culoare
Dacă un exterior neutru este prea banal pentru tine, atunci optează pentru o paletă de nuanțe de gri, împreună cu o pată de culoare. Pe aceasta o poți alege în funcție de preferințe sau de mediul în care locuiești. Cele mai comune pete de culoare sunt galben, verde, albastru, mov și roșu. Singura regulă pe care designerii ți-o recomandă este să nu o folosești în cantități mari. Alege doar câteva accente colorate, iar în rest folosește o paletă neutră de nuanțe.
- Interior calm și pastelat
Nuanțele neutre aduc echilibru într-o încăpere, iar cele colorate aduc personalitate și energie. Dacă optezi pentru nuanțe pastel, poți încorpora mai multe culori în decorul camerei tale, fără ca aceasta să pară încărcată. Alege nuanțe neutre deschise pentru pereți și obiectele de mobilă de dimensiuni mari, precum patul, canapeaua, dulapurile, șifoniera sau biblioteca. Acestea vor oferi echilibru încăperii și nu o vor face obositoare vizual.
Optează pentru nuanțe pastelate pentru decorațiuni, precum: rame, ghivece pentru flori, cutii decorative sau alte obiecte, dar și pentru piese de mobilier mai mici, precum fotolii, scaune, noptiere, obiecte de iluminat. Astfel, camera ta va fi plină de viață și personalitate, fără să fie prea încărcată.
- Interior boem și colorat
Dacă îți dorești puțină culoare în locuința ta, însă nuanțele pastel nu sunt pe gustul tău, optează pentru o paletă de nuanțe alb, maro și culoarea ta preferată. Pentru o cameră calmă, alege verde sau albastru, dar dacă vrei să fii mai îndrăzneață, alege roșu, mov sau portocaliu. Cu cât este mai vibrantă culoarea, cu atât e mai bine să o utilizezi în cantități mai mici.
Surse foto: Shutterstock, Pixabay