Foarte multi oameni se întreabă și încearcă să găsească raspunsul la întrebarea Cum să desluşim sensul viselor? Cum sa întelegem limbajul inconștientului? Răspunsul care-mi apare spontan e următorul: cu grijă, răbdare şi stăruinţă.
Cu grijă pentru că e o munca delicată şi de adâncime, iar sensul e unul foarte personal şi poate fi revelator de destin.
Cu răbdare deoarece nu toate sensurile apar imediat. Uneori e nevoie de mai mult timp de reflecţie şi aşteptare ca sensul cel mai adânc al unui vis important să ni se reveleze. Ar fi indicat să scriem visele imediat ce ne trezim pentru a nu le uita conţinutul.
Cu staruinţă pentru că există teme repetitive şi simboluri care evoluează, cresc, îşi amplifică şi diversifică sensurile. Sunt vise ale cărui sens se dezvăluie rapid propriei conştiinţe. Sunt altele cărora le descoperim Sensul dupa niste ani… totul e să le ţinem aproape pe cele pe care le simţim semnificative. Să nu le uităm. Să nu le lăsăm să se piardă. Să ni le reamintim când reapare acel simbol iar într-un nou vis.
Tehnici folosite în lucrul cu visele: asociaţii libere, joc de rol, desen, modelaj în lut, imaginaţie activă.
Metoda asociaţiilor libere a fost generată şi intens folosită de Freud şi este una din tehnicile de bază în orice demers analitic.
Această tehnică se bazează pe spontaneitate, și modul în care diversele elemente din vis sunt asociate cu aspecte din viață pentru a descoperi ce simbolizează în corelaţie cu planul global al visului.
Putem încerca să facem acest lucru singuri şi anumite sensuri le putem descoperi individual. Dar condiţiile cele mai prielnice pentru a ajunge cât mai rapid la înţelegerea integrală a unui vis sunt: ochi care să te vadă, urechi ca să te audă, inima care să te primească, o conştiinţă care să te oglindească.
Împreună cu un ghid bine antrenat si experimentat in lucrul cu propriile vise, poti descifra mai uşor înţelesurile şi astfel ştii ce să faci cu ele în viaţa concretă.
E o muncă de decodificare in care sensul se reveleaza unei constiinţe atente si treze. Nu există sensuri prestabilite care să poată fi găsite în dicţionarul de vise. Descopăr pas cu pas ce doreşte să-mi transmită inconştientul meu şi, în final, apare un Mesaj clar şi corect.
Nu toate mesajele ne sunt pe plac, nu toate ne aduc energie. Ne pun în faţă o oglindă a acurateţei fiinţei noastre: ce simţim, ce gândim, cum ne comportăm, ce nu îndrăznim să vedem la noi, cum să ne purtăm într-o situaţie anume?
Ce fac oare cu acest inteles? Uneori e suficientă conştientizarea deoarece se eliberează o cantitate de energie ce era captivă în subconştient datorita reprimării. Alteori e nevoie de o schimbare conştientă de atitudine şi comportament. Trebuie să dau viaţă acelui mesaj, să îl aduc în concret, prin efort voluntar.
Nu recomand dicţionarele de vise care spun că dacă visezi o stea înseamnă că o să ai noroc sau altceva similar. Pot fi utile dicţionarele de simboluri care dau acces la niste sensuri universale, ce pot completa sensul dat de mintea care interpreteaza. Daca rezonezi interior cu acel sens! Nu te uita în dicţionar înainte de a face asociaţiile libere personale! E mult mai valoros ceea ce apare spontan în tine, decât ce scrie într-o carte.
Visele transmit starile sufletului, Invata sa le intelegi si sa le gasesti mesajul si astfel vei fi fi mulţumit şi împăcat cu tine. Trăieşte cu Sens, pentru a-ţi împlini destinul.
Cateva cărţi pe care le recomand:
Amintiri, vise, reflecţii, Psihologie si alchimie– C.G. Jung ,
The way of the Dream – Marie Louise von Franz,
Introducere in psihoterapie analitica – Mihaela Minulescu,
Dreambody – Arnold Mindell, Semne si simboluri – Clare Gibson,
The dynamics of symbols – Verena Cast,
Le reve: cle de lidentite – Georges Colleuil.
Text de Cristina Eremia, Identity & Career Coach și lector Fundația Calea Victoriei
Sursa foto: wikimedia