Cum ne afectează gaura din stratul de ozon

.

Gaura de ozon descoperită în zona arctică se apropie de Europa şi ar putea afecta cât de curând şi România, avertizau zilele trecute cercetătorii străini.
Subţierea fără precedent a stratului de ozon detectată de staţiile de sondare deasupra Polului Nord au alertat zilele trecute oamenii de ştiinţă de la Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen Mediu, declarând că efectele fenomenului ar urma să se facă simţite în Scandinavia şi estul Europei astăzi sau mâine.

Îngrijorarea acestora este cu atât mai mare cu cât astfel de modificări atmosferice nu aveau loc decât la Polul Sud, nu şi la Polul Nord. Mai mult, temerea specialiştilor este legată şi de amploarea găurii de ozon care se întinde pe o suprafaţă de câteva mii de kilometri.

„Pierderea ozonului se desfăşoară într-un ritm alert şi nu estimăm o îmbunătăţire a situaţiei în următoarele 10-14 zile”, declara în urmă cu câteva zile climatologul Markus Rex de la Intitutul de Cercetare Polară si Marină Alfred Wegener.

Ce spun meteorologii români

Ca să nu ne impacientăm anticipat la predicţiile sumbre, ne-am adresat Administraţiei Naţionale de Meteorologie să vedem dacă dăm iama după loţiune cu grad de protecţie ridicat înainte de 1 mai.

Contactat de redacţia unica.ro, meteorologul de serviciu s-a arătat de-a dreptul indignat de „isteria” creată de presă, susţinând că respectivii „imbecili” nu vor decât să sperie populaţia, în ciuda informaţiilor oficiale pozitive transmise.

„Nu se întâmplă absolut nimic”, ne-a asigurat meteorologul ANM, care ne-a explicat că rarefierea stratului de ozon nu este un fenomen nou la Polul Nord, prin urmare nu ar fi prima dată când Europa ar fi traversată de astfel de porţiuni cu ozon rarefiat.

Nici în contextul în care fenomenul se petrece la Polul Sud, nu se pune problema ca ţara noastră să fie expusă unei astfel de porţiuni cu ozon subţiat şi cu atât mai puţin să fie travesată de o gaură de acest gen, nici săptămâna aceasta, nici în perioada următoare, aşa cum se arăta în predicţiile cercetătorilor străini, a mai spus meteorologul.

În ce priveşte stratul de ozon, România înregistrează în prezent un indice al radiaţiilor ultraviolete (UV) de 4, în condiţii de cer senin, prin urmare valorile concentraţiei de ozon sunt absolut obişnuite.

Încă din anul 1987 s-a observat mărirea găurilor ozonice deasupra continentului Antarctida, resimţită atunci mai puţin în Arctica, şi tot atunci cercetătorii au calculat un ritm de 4% pe an al creşterii acestora.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale