Nimeni nu se naște un bucătar perfect, iar cât de bune îți ies preparatele depinde mai degrabă de antrenament și de pasiunea pentru gătit, decât de un talent înnăscut care să îți spună cât mai trebuie lăsat sufleul la cuptor.
Dacă gătitul a devenit o corvoadă pentru tine și ai face orice pentru a evita orele petrecute în bucătărie, cel mai probabil ai ajuns într-o rutină sau ai concepția greșită că gătitul nu poate nicidecum să fie o activitate plăcută și relaxantă. Iată de ce ai nevoie pentru a-ți recăpăta apetitul pentru gătit și a te transforma într-o bucătăreasă profesionistă:
- Fă-ți ordine în bucătărie
Un banc de lucru curat și ordonat te invită, parcă, să testezi noi rețete. Însă atunci când în bucătăria ta domnește haosul, ultimul lucru de care mai ai chef este să faci și mai multă dezordine. De aceea, prima regulă este să îți creezi un spațiu relaxant și îmbietor, care să te invite să îți încerci măiestria în bucătărie. Dacă simți nevoia unui aspect nou pentru bucătăria ta, cea mai mică schimbare, dar cu cele mai vizibile efecte este înnoirea blatului de bucătărie. Acesta este primul pe lista lucrurilor care se uzează rapid și este și o sursă de acumulare a bacteriilor, mai ales dacă îl ai de mult timp. Aruncă o privire printre aceste modele ieftine de blaturi pentru bucătărie și cu siguranță vei găsi unul care să se potrivească designului bucătăriei tale. În plus, după cum probabil ai observat, acestea sunt fabricate din materiale ușor de curățat și de întreținut, așa că vei avea o grijă în minus.
- Gătește rețete sănătoase
Există o satisfacție care vine din prepararea unor mese sănătoase pentru tine sau pentru familia ta, așa că nu este niciodată o idee rea să încerci câteva rețete noi. Testează amestecuri de arome și gusturi pe care nu le-ai mai încercat până acum, lucrează cu ingrediente noi și surprinde-i pe cei dragi cu un fel de mâncare exotic sau inedit. Vei observa că și entuziasmul tău va crește de fiecare dată când vei găti un astfel de preparat și, chiar dacă nu îți iese perfect din prima, vei avea satisfacția că gătești ceva nou și sănătos.
- Folosește numai ingrediente proaspete
Te-ai întrebat cum de mâncarea din show-urile culinare arată atât de bine și de viu colorată? Pe lângă îndemânarea bucătarilor, contează enorm și calitatea ingredientelor folosite. Orice bucătar care se respectă lucrează numai cu ingrediente proaspete, indiferent că este vorba despre legume, fructe sau condimente. Îți poți crea propria grădină cu condimente pe un raft amenajat în bucătărie sau pe balcon, pe care să pui ghivece cu busuioc, rozmarin, cimbru, coriandru, pătrunjel sau mărar. Acestea sunt ușor de întreținut și vor da un gust cu totul aparte mâncărurilor pe care le gătești, tocmai pentru că vor fi proaspăt culese.
- Pune preț pe modalitatea de prezentare
Unul dintre lucrurile care te fac să te bucuri mai mult de mâncare atunci când iei masa la un restaurant este forma de prezentare a bucatelor, așezate în cele mai creative moduri pe farfurii. Inspiră-te din reviste sau din emisiuni TV și creează-ți propriul „plating”, așa cum se numește modalitatea de a așeza estetic mâncarea în farfurii.
- Bucură-te de mâncare
În momentul în care te așezi la masă, mai ales dacă ești cu toată familia, ai tendința să te întrerupi în timpul mesei pentru diverse lucruri: poate ți-e sete, poate mai ai nevoie de sare sau mai ai un preparat la cuptor pe care trebuie să îl verifici. Astfel, nu apuci mai niciodată să te bucuri cu adevărat de munca ta și să savurezi pe îndelete preparatele. Asigură-te de la bun început că ai tot ce îți trebuie pe masă și permite-ți să te relaxezi și să mănânci încet, savurând fiecare înghițitură din mâncarea pe care ai gătit-o.
Ție îți place să gătești? Care este felul tău preferat de mâncare?
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:George Rudy