Numeroase studii au arătat că un somn de 20 de minute este de ajuns pentru a recăpăta energie și a fi productivă. Eficiența unei astfel de activități a demonstrat-o, însă, și Salvador Dali. Vezi ce făcea el, pentru a fi mai creativ.
Albert Einstein, Aristotel și Salvador Dali s-au folosit de puterea somnului pentru a-și stimula creativitatea și a fi mai inspirați. Nu este indicat, însă, să dormi mai mult de 40 de minute, pentru că altfel te vei trezi mai obosită decât înainte. Dali avea o metodă foarte interesantă prin care se asigura că nu doarme prea mult, potrivit openculture.com. Nu stii cine a fost Salvador Dali? Ai timp 5 minute?
Dali a numit această metodă „Somn profund cu o cheie” și a dezvăluit că, pentru a beneficia de efectele sale, punea o farfurie sub mâna în care ținea cheia. În momentul în care adormea, cheia cădea dintre degete, atingea farfuria și îl trezea. Pictorul spunea că a învățat acest truc de la călugării capucini și îl recomanda tuturor celor care lucrau cu idei, pentru că îi va ajuta să se trezească mai inspirați. Salvador Dali a inclus metoda „somn profund cu o cheie” în lucrarea da, „50 de secrete ale artizanatului magic”, iar cercetătorii susțin că experiența trăită de Dali se numește hipnagogie.
Ce este Hipnagogia și cum te ajută
Hipnagogia reprezintă trecerea de la starea de veghe la cea de somn, potrivit theartofmanliness.com. Mintea ta este adormită, dar nu este total ruptă de realitate. În această stare poți avea viziuni și halucinații, poți auzi zgomote ciudate și poți trăi senzații interesante. Experiența mai poate fi descrisă ca „un vis în timp ce ești trează”.
Multe minți sclipitoare au beneficia de efectele hipnogogiei. Beethoven și Wagner, de exemplu, compuneau pe jumătate adormiți. Și oamenii de știință s-au folosit de această experiență. Pe lângă Einstein, și matematicianul Henri Poincare obișnuia să doarmă pentru 10 – 20 de minute în timpul cercetărilor sale. Poincare a spus că este important să scrii ideile pe care le ai după acest somn scurt imediat cum te trezești, pentru a nu le pierde.
Beneficiile somnului scurt
Specialiștii de la Fundația Națională a Somnului susțin că între 10 și 40 de minute de somn fac minuni: îți îmbunătățesc starea de spirit, te fac să te simți mai alertă și să faci performanță. În plus, îți dau energie și nu interferează cu programul tău de somn. Companii precum Google și Apple le permit angajaților să doarmă pentru 10 – 15 minute pe zi. Nu ai nevoie de pernă sau pătură, pentru că un scaun confortabil este de ajuns.