Cum să-ţi îngrijeşti corect bijuteriile

.

Inele de argint, pietre de chihlimbar sau cercei cu perluţe – de-abia aşteaptă să strălucească şi să îşi pună haine noi în cea mai specială noapte din viaţa ta, noaptea dintre ani.
Ţi-ai pregătit ţinuta de Revelion? Chiar dacă ai ales o rochie clasică, modernă sau mai sofisticată, nu uita, accesoriile sunt cele care le pun în valoare culoarea, materialul şi chiar croiala. Din gama lor, bijuteriile sunt cele mai rafinate detalii: îţi dau un aer aparte, o notă irezistibilă de mister şi îţi definesc întreaga ţinută. Ai toate motivele să le acorzi o îngrijire specială, delicată, cu rezultate… strălucitoare.

Bijuteriile din argint

Dacă ai în casă o periuţă de dinţi pe care nu o mai foloseşti, nu o arunca. O vei putea folosi la curăţarea bijuteriilor din argint. Îmbib-o cu apă, presară bicarbonat de sodiu sau un strat de pastă de dinţi. Freacă delicat şi fii atentă la micile ornamente sau la pietrele mai fine. Nu uita să le clăteşti cu apă din abundenţă. Pentru ca bijuteriile din argint să nu se mai înnegrească, aplică un strat de ojă incoloră, cu ajutorul unei pensule subţiri.

Bijuteriile din aur sau din platină

Curăţă bijuteriile din aur sau platină cu o periuţă de dinţi îmbibată în apă cu săpun. Usucă-le şi dă-le luciu cu o bucată de piele de căprioară. În apa cu săpun poţi adăuga şi un pic de amoniac. O bijuterie din aur ornată cu pietre preţioase îşi va recăpăta strălucirea dacă o vei lăsa două sau trei minute în alcool de 90 de grade (pentru strălucire foloseşte cu încredere şi miezul de pâine). Freacă apoi cu o cârpă din fibre textile. Dacă lănţişorul preferat ţi s-a înnodat, îl poţi deznoda astfel: ţine-l strâns în mână şi varsă peste el câteva picături de ulei alimentar. Freacă-l încetişor şi vei fi uimită de rezultate!

Pietrele preţioase

 
Diamante, rubine, smaralde sau safire, se curăţă, toate, cu o periuţă de dinţi cu perii moi, îmbibată în apă cu bicarbonat de sodiu. Diamantele se păstrează, separate de alte bijuterii sau pietre preţioase, într-un săculeţ din mătase, pentru a evita radierea. Fii atentă cum pui mâna pe o piatră preţioasă! Orice amprentă digitală (mai ales urmele de grăsime) îi poate şterge din strălucire. Poţi îndepărta aceste pete cu un şifon îmbibat într-un produs de curăţat sticla.

Perlele

Redă-le strălucirea cu ajutorul unui material delicat sau cu piele de căprioară stropită cu o picătură de ulei de măsline. Fiind produse de un organism viu, conţin apă şi proteine şi, dacă îşi pierd din consistenţă, pot duce la uscarea şi degradarea sidefului. Parfumul, alcoolul, produsele chimice, lămâia, acizii, lacul, clorul sunt duşmanii perlelelor. Din când în când, este bine să faci perluţelor tale o baie de apă uşor sărată. Ne le înveli în bumbac sau în lână. Evită materialele abrazive, chiar şi periuţele de dinţi cu perii moi. Dacă apare o pată pe perlă, elimin-o cu un material delicat sau, încet, cu unghia. Este recomandabil să aplici machiajul şi să te parfumezi înainte de a pune la gât colierul de perle.

Chihlimbarul

Pentru a da chihlimbarului o înfăţişare proaspătă, freacă piatra cu un colţ de material de mătase, nu înainte de a o unge cu ulei de migdale dulci. Şterge chihlimbarul cu o cârpă uscată, apoi dă-i luciu cu o bucată de piele de căprioară.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton