Draperiile pot fi dificile atunci când vrei să faci curat rapid şi nu ai timp să le dai jos de pe galerie şi să le speli. Bine că există trucuri de curăţare a draperiilor fără să le speli în întregime, la maşina de spălat. Vezi cum cureţi rapid draperiile, fără mare efort.
Materialul din care sunt făcute draperiile este important
Dacă draperiile sunt făcute din fibre naturale (lână, bumbac, etc), ele sunt mai sensibile şi de multe ori nu pot fi spălate la maşina automată.
Dacă materialul din care sunt făcute draperiile este unul sintetic, temepratura la care le cureţi este foarte importantă (fibrele din plastic nu pot fi spălate la temperaturi mai mari de 40 de grade, iar tratarea cu abur le strică).
Dacă nu ştii sigur din ce sunt făcute draperiile tale, sau eticheta s-a pierdut, spală-le de mână şi aplică tratamentele destinate ţesăturilor delicate.
Aspiră draperiile înainte de orice altceva
Înainte de a te apuca să le speli, este bine să aspiri draperiile de praf. Un aspirtator cu filtru modern HEPA este recomandat, iar dacă nu au mai fost curăţate de mult timp, este mai bine să apelezi la o firmă specializată de curăţenie, care va aplica un tratament personalizat.
Ultraviolete pentru dezinfectat?
Unele companii de curăţenie oferă această opţiune, deoarece praful şi particulele mici pot provoca alergii şi tot felul de reacţii inflamatorii, cum ar fi declanşarea unei crize de astm bronşic.
În plus, materialele foarte pufoase sau cu textură întreţesută pot păstra bacterii şi microbi periculoşi.
Curăţă draperiile cu abur
Dacă draperiile tale nu pot fi spălate la maşină, dar suportă temperaturi înalte, alege un spray cu abur pentru a scoate mirosul îmbâcsit şi praful din ţesătură.
Sursa foto femeie curăţenie: Shutterstock