Cum asortezi culorile în living

.

Livingul are, poate, misiunea cea mai dificilă într-un cămin: să creeze senzaţia de… acasă. Şi să reflecte personalitatea stăpânei casei. Jocul inspirat al culorilor rezolvă problema.
Aici îţi petreci, cu familia, cea mai mare parte din timp. Deci livingul trebuie să ”respire” un aer de intimitate şi bună dispoziţie. Aici vă primiţi oaspeţii. Deci atmosfera trebuie să fie ospitalieră. Ambele ”imperative” se ”bifează” jonglând cu cele două elemente esenţiale: lumina şi culoarea. Ele asigură fundalul pe care se desfăşoară ”scenografia” cotidiană.

Cald, rece, călduţ…

Mai ţii minte lecţia de desen din şcoala generală? Am învăţat, atunci, despre culori reci şi culori calde, primare şi secundare, saturate şi nesaturate. Să punem teoria în practică, după atâţia ani, la tine în living. Scopul: să te simţi cât mai bine, în mult-puţinele ore pe care le petreci acasă, în principala ”piesă” din apartament.
Să recapitulăm lecţia: cromatica rece – albastru, violet, indigo – îţi dă o senzaţie de frig. Roşul, galbenul şi portocaliul sunt culori calde şi induc buna dispoziţie. Alege-le în funcţie de senzaţia pe care vrei să o producă. Şi, de bună seamă, în funcţie de preferinţele tale în materie de frumos.

ROŞU + VIOLET + ROZ  =  INTIMITATE ŞI RAFINAMENT

Roşul sugerează intimitate, pasiune şi insuflă energie. În tente pastelate, este potrivit pentru pereţi şi/sau pardoseală (ca pată de culoare, nu pe toată podeaua). Culoare intensă şi copleşitoare, roşul se pretează la spaţiile generoase, luminate natural. Albastrul aduce un plus de relaxare şi calm – fiind o culoare mai rece, invită la reculegere. Combinat cu nuanţe neutre din gama violetului, creează o ambianţă rafinată şi relaxantă.

ALB + NEGRU = SIMPLITATE ŞI ELEGANŢĂ

Combinaţiile de nonculori (alb si negru) sunt mereu în trend. Dacă optezi pentru ele, ai grijă cum armonizezi elementele contrastante: piese de mobilier alb cu piese negre, pe un fundal neutru şi natural (gresie sau parchet în nuanţe cafenii). Albul creează o atmosferă diafană şi poate fi folosit la piese de mobilier mai mari (canapele, fotolii, pereţi etc.). Negrul echilibrează şi dă greutate decorului – foloseşte-l moderat, ca accent (o mobilă de colţ, un tablou).

VERDE-ALBASTRU + GALBEN-PORTOCALIU = MODERN, TONIC

O atmosferă tonică şi prietenoasă se poate obţine combinând nuanţe de verde cu albastru, galben cu portocaliu, pe o podea naturală (gresie sau parchet în tonuri cafenii). Galbenul – culoare primară caldă – face spaţiul să pară mai luminos şi mai mare. Împreună cu verdele, dă senzaţia că te afli în natură.
Albastrul are un efect relaxant şi calmant şi, împreună cu portocaliul – culoarea lui complementară – induce o atmosfera caldă, jucăuşă.

    
Vedete din Romania Vedete internationale