Descoperă răspunsul într-un interviu cu Elisabeta Moraru, Industry Manager la Google România şi află mai multe detalii despre aplicaţiile şi device-urile care te pot ajuta să foloseşti noile tehnologii la gătit, la distrat copilul, la planificat vacanţa sau la documentarea unui proiect cultural din revista Unica de iulie, recent apărută la chioşcuri.
Elisabeta Moraru are peste 10 ani de experienţă în vânzări şi marketing, dezvoltare business şi training. Ea este de aproape un an Industry Manager la Google, în prealabil ocupând poziţii de conducere în Xerox şi Microsoft. Ea deţine un doctorat în Sociologie şi un masterat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Unica i-a luat un interviu Elisabetei cu ocazia amenajării în Bucureşti a Google House – o locuinţă aranjată cu cele mai noi produse şi servicii de la Google, în care, timp de două zile, jurnaliştii şi bloggerii au putut urmări demonstraţii ale tehnologiilor. Când ai căutat ultima dată ceva într-un dicţionar de hârtie?
Acum doi ani, la o petrecere: jucam mimă şi nu aveam net la îndemână, ca să verificăm un cuvânt pe care trebuia să-l mimeze cineva. Care este aplicaţia sau device-ul tău preferat în viaţa de zi cu zi? De ce?
Aplicaţia preferată: de departe – Navigation, mai ales când am patru-şedinţe sedinţe pe zi în mai multe colţuri ale oraşului! Device-ul preferat: orice ecran conectat la internet pentru a putea găsi informaţii, materiale, resurse dorite. Ce te deranjează cel mai mult la noile tehnologii (de exemplu: durata de viaţă a bateriilor, fragilitatea aparatelor, preţul, cablurile)?
Cel mai mult mă preocupă modul în care sunt folosite tehnologiile de ultimă oră. Sunt fascinată de evoluţia roboţilor şi a tuturor instrumentelor la care se lucrează, ceas, ochelari, lentile… Cel mai mult îmi doresc să-i educăm pe cei ce au la dispoziţie aceste tehnologii pentru a le valorifica pozitiv. Ce părere ai despre aşa-numita generaţie Y, care nu se mai desparte de internet nici în baie, care postează absolut tot ce fac şi ce cred, care au schimbat complet stilul de socializare?
Cu siguranţă au un ADN diferit de fostele generaţii, cu o capacitate nativă de a digera mai multe informaţii şi cu o abilitate incredibilă de a sesiza oportunităţi. Dacă ai putea inventa o nouă tehnologie, ce problemă din viaţa de zi cu zi ai vrea să rezolve?
Zona de sănătate cred că are aplicabiltăţi atât de ample! Acolo mi-aş dori să fie îndreptate cât mai multe resurse. Educaţia este, de departe, un alt domeniu unde aş dori ca tehnologia să fie folosită: deja sunt astfel de aplicatii care pot să transforme procesul educaţional şi să poziţioneze profesorul în rolul de mediator al cunoştinţelor. Care sunt cele mai folosite aplicaţii mobile de către tine?
Gmail, navigation şi meteo – intensiv. Şi multe jocuri pentru cea mică 🙂 Orice animăluţ cu care se poate interacţiona, aplicaţii prin care să înveţe alfabetul, să citească cuvinte… Câte aplicatii ai instalate pe telefon/tabletă şi pe câte dintre ele chiar le foloseşti?
Încerc să jonglez cu circa 20-30 de aplicaţii, dar pe acelea le folosesc chiar şi zilnic. Cât din capabilităţile unui device mobil este folosit, procentual, de către utilizatorul mediu?
Gradele de folosire sunt foarte variate, dar tind să cred că românii se „profesionalizează” în a folosi astfel de aparate inteligente şi vedem asta şi ca răspândire geografică, dar şi vârstă şI alte date demografice. Există momente în care te simţi copleşită de tehnologie sau în care simţi că aceasta-ţi mănâncă timpul?
Constant simt că tehnologia se insinuează în viaţa noastră şi de aceea încerc, pe cât posibil, să profit de beneficiile ei! NOi decidem când şi unde folosim tehnologia, şi nu invers! Care ţi se pare cea mai importantă inovaţie tehnologică a ultimului deceniu?
Roboţii şi tot ce implică zona de inteligenţă artificială. Simt că Jules Vernes şi alţi autori ai copilăriei mele au fost atât de buni profeţi ai prezentului nostru! Care crezi că ar putea fi viitoarea tehnologie care să devină indispensabilă în următorii ani?
Domeniul sănătăţii cred că va fi din ce în ce mai mult conectat la tehnologie, dar sunt tare curioasă de cum va evolua utilizarea tehnologiei în descoperirea universului şi altor semne de viaţă. Un mesaj pe care vrei să-l transmiţi femeilor, legat de tehnologie:
Atât timp cât tehnologia nu este un scop în sine, ci un instrument, un ajutor, poţi oricând să reinventezi modul în care o foloseşti, oricât de multe schimbări zilnice apar în această zonă. Da-ne un exemplu de situaţie în care, folosind tehnologia, ai simţit că „faci diferenţa”.
La seminar cu studenţii mei, am vizionat conţinut academic online şi am interacţionat şi dezbătut pe baza a ceea ce am descoperit, iar studenţii au fost foarte bucuroşi că procesul educaţional poate fi şi aşa.