Te-ai gândit la ce vă aşteaptă? Plimbări, plajă, bălăceală, sport… Pentru fiecare punct din programul de vacanţă, trebuie să prevezi şi posibilele accidente. Dă, Doamne, să nu fie, dar…
LA PLAJĂ ►►produse de protecţie solară: pentru copii, pentru adulţi, de folosit înainte de expunerea la soare şi după – ideal este să vă luaţi o gamă cât mai completă; ►►umbreluţa şi ochelarii de soare, pălării cu boruri largi, rezerve de apă, sucuri etc.; ►►pansamente waterproof: foarte utile pentru a proteja şi vindeca eventuale răni, ele lasă aerul să treacă şi împiedică macerarea pielii; ►►trusa pentru extragerea veninului: albine, viespi, păianjeni – şi ei sunt “parte” din vacanţa voastră. Pişcă bine, ustură rău! O trusă specială te ajută să reduci cantitatea de venin introdusă în orga- nism (lucru foarte important mai ales pentru alergicii la asemenea substanţe; dacă ai unul în familie, pune, în trusa de urgenţă, şi adrenalină injectabilă). Scoate acul insectei şi dezinfectează bine locul. Cu meduzele este altă poveste: ele pot provoca o urticarie serioasă. Înlătură a-tent filamentele rămase pe piele, spală bine zona afectată cu apă de mare şi dezinfectează. Apoi aplică o cremă pe bază de corticoizi. Muşcătura de şarpe este o urgenţă medicală: până la sosirea medicului, trebuie extras veninul, iar membrul muşcat să fie imobilizat; victima rămâne în repaus, cât mai liniştită; ►►iod contra căpuşelor: vara sunt peste tot, dar în pădure le prieşte cel mai bine – verdeaţa şi umezeala sunt mediul lor favorit; în cazuri extreme, înţepătura lor produce meningoencefalită sau mala-dia Lyme (paralizie facială); după fiecare plimbare, „puricaţi-vă” atent; aţi găsit gângania? Evită riscul infectării anesteziind-o cu vaselină sau iod, înainte de a o smulge din piele, cu o pensetă.
CÂND FACEŢI SPORT ► pentru încălzirea musculaturii: masează atent, cu creme speciale, care încălzesc zona (nu aplica şi pe răni!); ► contra curbaturilor: aspirina (500 mg de 3-4 ori pe zi) atenuează întinderea musculară (atenţie, însă, la contraindicaţii – antecedente de ulcer, alergie etc.); şi pernele electrice ajută – căldura destinde fibra musculară; ► bea, bea, nu te opri: ca să eviţi crampele musculare şi insolaţia; regula de aur: nu aştepta să-ţi fie sete, bea la fiecare 10-15 minute; ► contra tendinitelor: dacă eşti predispusă la astfel de accidente, foloseşte benzi speciale (capetele lor se lipesc unul de altul, nu de pielea ta);
ÎN MASINĂ ► contra răului de transport: nu pleca la drum cu stomacul gol, dar nici încărcat să nu fie; nu citi în timpul mersului – priveşte înainte, cât mai departe – şi porneşte aerul condiţionat; cu o oră înaintea plecării, ia un antivomitiv (pentru copiii până în 6 ani există siropuri speciale) sau un produs homeopat (repetă doza de câte ori reapar simptomele).
ÎN DRUMEŢIE ►►bascheţi comozi – este prima regulă! ►►plasturi medicinali, spray antiseptic pentru picioare (pentru situaţiile în care prima regulă… nu se aplică); plasturii absorb secreţiile, prevenind/calmând rosăturile, băşicile etc., sunt rezistenţi la apă şi se înlătură uşor; ►►antitranspirante: transpiraţia excesivă şi macerarea pielii favorizează apariţia micozelor; există geluri, sprayuri… Aplică insistând între degete – acolo îşi fac micozele cuib; ►►arsenalul antientorsă: o entorsă uşoară (edem lejer, ce nu te împiedică să mişti piciorul) se „repară” cu un unguent antiinflamator pe bază de ibuprofen; pentru efect prelungit, alege o compresă adezivă; nu uita să imobilizezi articulaţia, cu un bandaj. Pentru cazuri mai serioase, fuga (vorba vine) la doctor! ►►atenţie la ochi! Praf, pământ, spori de plante – dacă te supără ochii şi sunt injectaţi, spală-i abundent cu ser fiziologic (apă distilată) şi aplică un colir antiseptic.
PE VAPOR ► pentru răul de mare: antihistaminice. Dar provoacă somnolenţă şi sunt contraindicate femeilor însărcinate. O alternativă sunt produsele homeopate. ► pentru insolaţie: de la primele simptome (febră, dureri de cap, ameţeli, frisoane), persoana afectată trebuie aşezată la umbră; i se dă să bea cât mai multe lichide şi i se aplică pe frunte comprese umede; un paracetamol reduce febra. Tot nu se simte mai bine? Înapoi în port, direcţia – cabinetul medical!