În urma restaurării Palatului Principilor din Alba Iulia, fosta reședință a voievodului Mihai Viteazul, au ieșit la iveală noi dovezi ce arată importanța clădirii în istoria Transilvaniei.
Noile descoperiri includ fâșii de hârtie vechi de peste două secole, unele dintre ele făcând parte din chenarul unor hărți, altele prezentând fragmente de texte, după cum relatează Adevărul.
„În timpul lucrărilor la acoperiş au fost descoperite fâşii de hârtie, cu o vechime de mai bine de 200 de ani, decupate parcă cu un cuţit sau foarfecă, din planşe mai mari de lucru, unele din ele par a fi parte din chenarul unor hărţi, altele cu mici fragmente de texte, care sunt acum în proces de restaurare şi cercetare”, a spus viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon.
Acesta a mai adăugat: „De asemenea, au mai fost găsite cărămizi şi ţigle fragmentare cu inscripţii, fragmente ceramice sau chiar sticluţe medicale – toate par materiale din secolele XVIII-XIX”. Izvoarele istorice descoperite la Palatul Principilor prezintă o provocare pentru istorici, arheologi și restauratori.
Totodată, în palatul lui Mihai Viteazul au fost descoperite și secvențe din decorațiile pereților interiori, cu scena picturale, care au fost restaurate. Viceprimarul Marius Filimon a spus despre acestea: „Flori şi elemente vegetale, păsări şi scene de vânătoare sau peisaje viu colorate au animat acum 4-5 veacuri palatul. Toate acestea au fost găsite sub straturile de tencuială din diverse perioade ale existenţei palatului”.
În palatul lui Mihai Viteazul s-au găsit și fragmente de blazoane și inscripții. „Au fost descoperite multe ancadramente de piatră, care arată interesul deosebit manifestat de cei care au patronat acest palat în decorarea sa cu cele mai impunătoare elemente arhitecturale, la parter fiind surprinse şi ancadramente gotice, urmate, firesc, de cele renascentiste, care domină, apoi, etajele Palatului”, a explicat Filimon. „Se pot vedea fragmente de blazoane, inscripţii sau chiar vechi feronerii ale ferestrelor şi uşilor, alături de ancadramentele din piatră ale ferestrelor şi portalelor”.
Serviciile de conservare și restaurare sunt realizate din fonduri europene. Palatul va găzdui, pe lângă altele, un Muzeu al Principatului Transilvaniei, în care vor fi expuse vestigii din perioada în care Alba Iulia era capitala Transilvaniei.