Chiar dacă vremurile s-au schimbat şi o dată cu ele şi obiceiurile, iar unele norme ale codului manierelor s-au modernizat, există câteva reguli pe care trebuie să le respecţi pentru a evitat gafele la o petrecere.
Atunci când primeşti invitaţia la o petrecere, răspunde la timp. Chiar dacă nu eşti sigur că poţi ajunge la petrecere, este bine să îi comunici gazdei acest lucru prin telefon sau e-mail.
Cu excepţia cazurilor în care gazda îţi este un prieten apropiat (cu care te vezi deseori) sau evenimentul este o reuniune între prieteni şi fiecare aduce mâncare şi băutură, este politicos să te prezinţi cu un cadou pentru gazdă (nu neapărat unul exorbitant).
Dacă mergi la o masă la care contribuie şi invitaţii, prezintă-te cu mâncarea sau băutura pe care te-ai angajat că o vei duce. În caz că vrei să schimbi, sună organizatorii sau gazda şi informează-te dacă gestul tău nu provoacă încurcături.
În momentul în care eşti invitat la o petrecere, află dacă pe listă eşti trecut doar tu sua mia poţi veni şi cu altcineva. Să vii însoţit, fie de partener, de un prieten sau de câinele din apartament, fără a te asigura că este în regulă, este una dintre cele mai mari greşeli pe care le poţi face.
Chiar dacă codul manierelor moderne este mult mai relaxat, atunci când eşti invitat la o petrecere tebuie să ţii cont de oră. Este bine să ajungi după ora anunţată, ca să nu îţi surprinzi gazda făcând ultimele pregătiri, dar nu întârzia mai mult de un sfert de oră.
Rezervă-ţi câteva minute la plecare pentru a-ţi lua „La revedere” de la gazdă. Totodată, ar fi drăguţ să suni sau să trimiţi un e-mail a doua zi pentru a mulţumi pentru trataţie.