Cum se prepară cele mai celebre cocktailuri

.

Chiar dacă nu sunt uşor de preparat, cocktailurile merită efortul pentru că transformă orice seară banală într-una exotică, mistică şi plină de farmec.

Dar mai întâi puţină istorie…

Oamenii au început să amestece băuturile cu sute de ani în urmă, dar abia în secolele XVII şi XVIII aceste băuturi au devenit atât de populare încât să se şi scrie despre ele. Din 1806 datează prima lucrare în care apare o definiţie a cocktail-urilor.

Despre termenul de cocktail nu se ştie încă foarte mult, însă se presupune că ar veni de la „cock tail”, coadă de cocoş în engleză. Unii spun că penele colorate din cozile cocoşilor erau folosite, la început, pentru a orna paharele, iar alţii cred că mexicanii foloseau o rădăcină asemănătoare unei cozi de cocoş pentru a amesteca băutura. Totuşi, alţi specialişti cred că termenul de cocktail vine de la un cuvânt francez sau de la numele unei zeiţe aztece.

Cine are dreptate nu se poate şti, cert este că băuturile au fost foarte populare încă din secolul XVI. Se pare că atunci a fost creat cel mai vechi cocktail, Mojito. Piraţii din Cuba îşi amestecau băutura favorită, romul, cu mentă, lămâie şi zahăr pentru a-i da un gust mai plăcut. La început băutura se numea El Draque, în onoarea lui Francis Drake. Numele de astăzi ar putea să vina de la un sos cubanez, mojo, care se făcea tot cu suc de lămâie.

Un alt cocktail foarte cunoscut, Manhattan, a fost preparat pentru prima dată într-un club din New York, la începutul anilor 1870. Clubul, care se chema Manhattan, organiza în acea zi o petrecere la cererea mamei lui Winston Churchill.

Cocktail-ul favorit al lui James Bond, Martini, i-a încântat şi pe Truman Capote, Winston Churchill şi Ernest Hemingway. Se pare că a fost pregătit pentru prima dată în 1868, în oraşul american Martinez. A  fost băutura preferată a americanilor şi în timpul prohibiţiei pentru că principalul ingredient, ginul, se găsea foarte uşor.

Iată cum se prepară cele mai cunoscute cocktailuri!

Kir Royal

 
9 părţi şampanie
1 parte lichior de coacăze

Într-o cupă de şampanie se toarnă lichorul de coacăze, apoi se adaugă şampania.

Manhattan

 
2,5 părţi whiskey
1 parte vermut roşu
Puţin bitter

Se toarnă toate ingredientele în shaker cu cuburi de gheaţă şi se amestecă bine. Se toarnă într-un pahar rece de cocktail şi se ornează cu o cireaşă.

Marguerita

2,5 părţi tequila
2 părţi triplu sec
1 parte suc de lămâie

Se pun toate ingredientele în shaker, împreuna cu cuburile de gheaă, şi se amestecă bine.

Se serveşte în pahar de coktail răcit, cu crustă de sare pe margini.

Pentru asta, se umezeşte marginea paharului cu o felie de lămâie, apoi se ţine cu gura în jos pe o farfurie cu sare.

Page: 1 2

    
Vedete din Romania Vedete internationale