Chiar dacă nu sunt uşor de preparat, cocktailurile merită efortul pentru că transformă orice seară banală într-una exotică, mistică şi plină de farmec.Dar mai întâi puţină istorie...Oamenii au început să amestece băuturile cu sute de ani în urmă, dar abia în secolele XVII şi XVIII aceste băuturi au devenit atât de populare încât să se şi scrie despre ele. Din 1806 datează prima lucrare în care apare o definiţie a cocktail-urilor.Despre termenul de cocktail nu se ştie încă foarte mult, însă se presupune că ar veni de la "cock tail", coadă de cocoş în engleză. Unii spun că penele colorate din cozile cocoşilor erau folosite, la început, pentru a orna paharele, iar alţii cred că mexicanii foloseau o rădăcină asemănătoare unei cozi de cocoş pentru a amesteca băutura. Totuşi, alţi specialişti cred că termenul de cocktail vine de la un cuvânt francez sau de la numele unei zeiţe aztece. Cine are dreptate nu se poate şti, cert este că băuturile au fost foarte populare încă din secolul XVI. Se pare că atunci a fost creat cel mai vechi cocktail, Mojito. Piraţii din Cuba îşi amestecau băutura favorită, romul, cu mentă, lămâie şi zahăr pentru a-i da un gust mai plăcut. La început băutura se numea El Draque, în onoarea lui Francis Drake. Numele de astăzi ar putea să vina de la un sos cubanez, mojo, care se făcea tot cu suc de lămâie. Un alt cocktail foarte cunoscut, Manhattan, a fost preparat pentru prima dată într-un club din New York, la începutul anilor 1870. Clubul, care se chema Manhattan, organiza în acea zi o petrecere la cererea mamei lui Winston Churchill.Cocktail-ul favorit al lui James Bond, Martini, i-a încântat şi pe Truman Capote, Winston Churchill şi Ernest Hemingway. Se pare că a fost pregătit pentru prima dată în 1868, în oraşul american Martinez. A fost băutura preferată a americanilor şi în timpul prohibiţiei pentru că principalul ingredient, ginul, se găsea foarte uşor. Iată cum se prepară cele mai cunoscute cocktailuri!Kir Royal 9 părţi şampanie1 parte lichior de coacăzeÎntr-o cupă de şampanie se toarnă lichorul de coacăze, apoi se adaugă şampania. Manhattan 2,5 părţi whiskey1 parte vermut roşuPuţin bitterSe toarnă toate ingredientele în shaker cu cuburi de gheaţă şi se amestecă bine. Se toarnă într-un pahar rece de cocktail şi se ornează cu o cireaşă. Marguerita2,5 părţi tequila2 părţi triplu sec1 parte suc de lămâieSe pun toate ingredientele în shaker, împreuna cu cuburile de gheaă, şi se amestecă bine. Se serveşte în pahar de coktail răcit, cu crustă de sare pe margini. Pentru asta, se umezeşte marginea paharului cu o felie de lămâie, apoi se ţine cu gura în jos pe o farfurie cu sare.Martini3,5 părţi gin1 parte vermut secSe pun ingredientele într-un pahar mare cu cuburi de gheaă. Se amestecă bine. Se serveşte în pahar de martini, cu o lămâie. White Russian 2,5 părţi vodcă1 parte lichior de cafea1,5 părţi frişcăLichiorul şi vodca se toarnă direct în paharul plin cu gheaţă. Deasupra se adaugă frişca proaspătă şi se amestecă încet. French Connection1 parte coniac1 parte lichior AmarettoSe toarnă ingredientele într-un pahar cu cuburi de gheaţă. Se amestecă uşor. Bloody Mary3 părţi vodcă6 părţi suc de roşii1 parte suc de lămâieÎntr-un pahar înalt se pune puţină sare, piper, sos Worchestershire, Tabasco, cuburi de gheaţă, apoi se adaugă ingredientele şi se amestecă uşor. Se ornează cu ţelină şi felii de lămâie. Pina Colada 1 parte rom alb1 parte lichior cremă de cocos3 părţi suc de ananasSe pun toate ingredientele în shaker împreună cu bucăţi de gheaţă zdrobite şi se amestecă bine. Se serveşte în pahare răcite, ornate cu felii de ananas şi cireşe. Tequila Sunrise3 părţi tequila6 părţi suc de portocale1 parte sirop roşu (de cireşe, căpşune etc.)Tequila şi sucul de portocale se pun într-un pahar înalt, împreună cu cuburile de gheaţă şi se amestecă. Se adaugă siropul roşu fără a mai amesteca în pahar. Se ornează cu felii de portocală şi cireşe. Cosmopolitan2,5 părţi vodcă 1 parte triplu sec1 parte suc de lămâie2 părţi suc de merişorIngredientele se pun în shaker, împreună cu gheaţa. Se amestecă bine şi se toarnă în pahar înalt. Se ornează cu felii de lămâie. Long Island 1 parte vodcă1 parte tequila1 parte rom1 parte gin1 parte triplu sec1,5 părţi limonadăPuţină colaIngredientele se amestecă, împrună cu gheaţa, într-un pahar. Se toarnă în shaker şi se amestecă bine, o singură dată. Se mută înapoi în pahar şi se ornează cu lămâie. Mojito1 parte suc de lămâie1,5 părţi rom albCâteva linguriţe de zahărApă mineralăFrunze de mentăSe freacă zahărul şi sucul de lămâie cu câteva frunze de mentă. Se adaugă romul, apoi se umple paharul cu apa minerală. Se ornează paharul cu frunzuliţe de mentă. Cuba Libre1 parte rom alb2 părţi colaSe amestecă ingredientele într-un pahar înalt şi se ornează cu o felie de lămâie. Foto: Shutterstock