Te-ai săturat să-ţi fie frig şi să vezi cerul plumburiu? Poate e momentul să te gândeşti la vacanţă. Ce-ai zice de o insulă cu portocali din Mediterană, unde deja a început sezonul de plajă?
În Cipru găseşti peisaje splendide, valuri de culoarea azurului, vechi mănăstiri ortodoxe şi hoteluri cochete, la preţuri care pot transforma visul frumos în realitate i se spune şi „Insula Zeilor”.
Aici se află locul unde Afrodita, zeiţa frumuseţii, a ieşit din valuri. Şi Dionysos, zeul vinului, a ales tot Ciprul să-i fie „acasă”. Astăzi, vechii zei sunt însă legendă. De secole, ciprioţii au ales religia ortodoxă. Iar mărturie stau minunatele biserici şi mănăstiri vechi, pe care le găseşti pretutindeni pe frumoasa insulă din Mediterană. În biserica mănăstirii Kykko, din munţii Troodos, poate fi admirată o icoană a Fecioarei Maria, despre care se crede că a fost pictată chiar de evanghelistul Luca.
La mănăstirea Neofytos întâlnim doi călugări români. Unul din ei ne arată cu mândrie picturile vechi din biserică. „Elinişte aici şi e bine”, ne spune.
Toate drumurile duc la plajă
Linişte şi bine este peste tot în Cipru. Drumurile şerpuiesc lin printre livezi de portocali şi aşezări cochete spre plajele cu nisip auriu.
Aici, toate drumurile duc la plajă. În vest, spre cele romantice şi stâncoase din Polis sau Latchi sau spre cele elegante, tivite cu palmieri şi hoteluri îngrijite din Paphos… În est, spre cele exotice şi pline de viaţă de la Protaras şi Agia Napa – cu portul său plin de iahturi multicolore şi terase unde se petrece până în zori.
Oriunde ai ajunge însă, întâlneşti aceiaşi oameni relaxaţi şi primitori, aceleaşi „taverne” intime, cu peşte proaspăt şi platouri imense, pline cu fructe de mare şi acelaşi vin parfumat cu care ciprioţii se mândresc dintotdeauna.
Legenda spune că, atunci când a fost sărutat de regina Cleopatra, generalul roman Marc Antoniu i-ar fi spus: „Dragostea ta, frumoasa mea, are dulceaţa vinului din Cipru”.