„Alice în Țara Minunilor” este una dintre acele cărți ale copilăriei care, deși eram conștienți că este un produs al fanteziei, ne răsfățam cu gândul că lectura ne trimite într-un univers cu iz de adevăr. Și, totuși, povestirea nu este complet ruptă de realitate. Alice a existat cu adevărat! Era fetița care l-a inspirat pe Lewis Carroll să născocească un basm, care continuă să fascineze generații întregi de copii.
Citește și – Mickey Mouse împlinește 88 de ani! Povestea șoricelului cu mănuși albe care a devenit emblema imperiului Disney
Era 4 iulie 1862, când tânărul matematician Charles Dogson, cunoscut drept Lewis Carroll, a pornit într-o călătorie cu vaporul pe râul Isis, însoțit de prietenul lui Henry George Liddell și cele trei fiice ale sale, Edith, în vârstă de opt ani, Alice, de zece ani, și Lorina, care avea 13 ani. Pentru a le distra pe cele trei copile, Carroll a creat o poveste absurdă, plină de personaje fantastice.
Alice Pleasance Liddell a fost atât de captivată de poveste încât i-a cerut lui Carroll să o scrie pentru ea. În noiembrie 1864, acesta i-a trimis fetiței un manuscris cu titlul „Aventurile lui Alice din subterană”.
Manuscrisul a ajuns pe mâna lui George MacDonald, un idol al lui Lewis Carroll, care le-a citit povestea propriilor copii, iar aceștia au fost fascinați în totalitate. Încurajat de reacțiile celor din jur, Carroll a revizuit povestea pentru a fi publicată și a redenumit-o „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”, adăugând scena deja faimoasă a petrecerii cu ceai a Pălărierului Nebun.
În 1865, Carroll a publicat cartea „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”, fiind ilustrată de John Tenniel.
Vezi care sunt cele 7 minuni ale lumii!
„Domnul Tenniel este singurul artist care a desenat pentru mine, care a refuzat categoric să folosească un model, declarând că are nevoie de un model cum am eu nevoie de tabelul cu tabla înmulţirii ca să rezolv o problemă. Mă aventurez să spun că a desenat câteva poze cu Alice care erau foarte disproporţionate- capul prea mare şi picioarele prea mici”, a declarat Lewis Carroll într-un interviu din 1866.
Din motive necunoscute, familia Liddell decide să rupă relaţiile cu Carroll. Numeroasele scrisori adresate de acesta din urmă micuţei Alice vor fi distruse. Ce-ar fi putut conţine ele? Speculaţiile nu-şi au rostul. Cert este că, în 1880, Alice Pleasance se căsătoreşte cu bogatul jucător de crichet Reginald Hargreaves.
Trei ani mai târziu, în 21 decembrie 1883, după o îndelungată tăcere, Carroll revine cu o epistolă pe cât de protocolară, pe-atât de interpretabilă. Vor urma şi altele. Tot protocolare, tot interpretabile.
Mai departe, destinul doamnei Hargreaves se va dovedi sumbru. Îşi va pierde, în război, doi fii, îşi va pierde şi soţul, ceea ce-i va pricinui serioase probleme materiale, atât de serioase, încât va fi nevoită să vândă exemplarul din „Aventurile lui Alice din subterană” pe care îl primise în dar de la autor.
Va muri în 1934, la vârsta de 82 de ani.
Citește și – Femeile care au inspirat legendele Disney. Actrițele și eroinele din desene animate, față în față
Foto – Northfoto
Ultima modificare octombrie 31, 2019 1:33 pm