Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arată că sectorul energetic din România a suferit schimbări dramatice în 2019, țara noastră devenind importator net de energie, în primele opt luni ale anului, în condițiile în care până anul trecut era exportator. Aceste schimbări negative în sectorul energetic sunt efecte ale OUG 114/2018.
Specialiștii în eficiență energetică susțin că există mai multe metode prin care oamenii pot reduce costul facturii la electricitate, fără prea mari sacrificii sau costuri. Pe de o parte, achiziționarea electrocasnicelor – precum mașini de spălat rufe, frigidere cu doua usi, aparate de aer condiționat – dintr-o clasă energetică superioară, poate duce la economii substanţiale la curent. Pe de altă parte, doar scoaterea din priză a aparatelor electronice și electrocasnice – atunci când nu sunt folosite – poate contribui semnificativ la reducerea costului facturii la electricitate. 75% din consumul de energie are loc când aparatele casnice nu sunt folosite, iar printre cele care au cel mai mare impact se numără televizoarele, aparatele radio, DVD Playerele și computerele.
Iată și alte metode prin care poți economisi energie electrică:
1. Umple frigiderul cu alimente
Probabil ai auzit de foarte multe ori că trebuie să închizi bine ușa de la frigider ori de la congelator, pentru că altfel se consumă foarte multă energie electrică și, în plus, aparatele se pot strica, dar știai că atunci când aceste electrocasnice sunt folosite la capacitate maximă sunt mult mai eficiente? Produsele alimentare depozitate în frigider acționează ca izolatori și astfel scade perioada de timp de care aparatul are nevoie pentru a se răci. Totodată, o altă metodă eficientă în privința frigiderelor este de a le amplasa într-un loc mai răcoros al casei.
Pentru a folosi cât mai puțin aerul condiționat, experții în eficiență energetică recomandă folosirea perdelelor și a draperiilor pe partea însorită a casei. Astfel, căldura soarelui nu va mai pătrunde cu aceeași intensitate în interiorul locuinței, iar efectele vor fi vizibile în costul facturii la electricitate. Totodată, un alt mod prin care poți folosi mai puțin aparatul de aer condiționat este să plantezi copaci în jurul casei. Aceasta este una dintre cele mai vechi metode folosite pentru a avea o casă răcoroasă.
3. Verifică anual sistemul de încălzire și răcire
Așa cum este recomandat să înlocuiești electrocasnicele vechi cu unele dintr-o clasă energetică superioară, pentru a economisi curentul, tot același sistem se aplică și când vine vorba despre mentenanță. Pentru a crește eficiența sistemului de încălzire și răcire din locuință, este important ca acesta să fie verificat și curățat cel puțin o dată pe an. Nu doar că vei obține rezultate mai bune în ceea ce privește consumul de energie, dar și aerul care circulă în casă va fi mult mai curat.
4. Folosește becuri cu LED
O altă metodă prin care poți economisi energie electrică este folosirea becurilor cu LED. Acestea utilizează cu 90% mai puțină energie decât becurile incandescente. De asemenea, durata de viață a becurilor cu LED este de 50 de ori mai mare decât a celor incandescente, rezistând până la 50.000 de ore. Acestea sunt rezistente la șocuri și vibrații. Iluminatul reprezintă 30% din consumul energiei electrice într-o locuință.
5. Verifică ușile și ferestrele
Spațiile goale dintre îmbinările ușilor și ferestrelor pot contribui la o creștere substanțială a consumului de energie electrică. Chiar dacă acestea nu se observă, aerul rece poate pătrunde în casă, iar cel cald e posibil să iasă din locuință, motiv pentru care factura la electricitate ar putea fi mai ridicată. Verifică, așadar, garniturile și izolează spațiile goale.