Suntem în pericol de a uita partea bună a lucrurilor! Împreună putem alege să privim cu optimism şi pasiune România, pentru a ne bucura de potenţialul existent şi de adevăratele ei valori.
Asta-i România care-mi place!
Cheile Turzii rămân una dintre cele mai importante atracţii turistice ale României, care te vor încânta cu peisaje de vis, te vor uimi cu posibilitatea practicării sporturilor extreme şi, nu în ultimul rând, cu importanţa deosebită pe care o au pentru turismul speologic.
Încearcă să îţi imaginezi 3 kilometri întregi de drum pietruit, bătut de vreme şi de ploi, mărginit de pereţi înalţi, din stâncă. Dacă reuşeşti, în linii mari, îţi vei da seama ce peisaje fabuloase poţi vedea, în timp ce te plimbi prin Cheile Turzii.
Coloanele din piatră, colţurile stâncoase şi pereţii abrupţi, unii chiar mai înalţi de 250 de metri sunt elemente definitorii pentru panorama Cheilor. „Arhitectul” acestor minuni este râul Hasdate, un mic afluent al Arieşului, care şi-a croit, voiniceşte, drum prin calcarele jurasice din nord-estul munţilor Traşcău. Aceştia s-au format acum mai bine de 150 de milioane de ani, în Jurasic. Pereţii defileului ating, în unele zone, chiar şi 300 de metri înălţime şi sunt cei mai înalţi din Munţii Apuseni.
Dincolo de aspectul estetic important, Cheile Turzii sunt înconjurate şi de o aură de legendă. Aici se presupune că ar fi trăit şi că s-ar fi ascuns de poteră renumitul haiduc Balica. Acesta nu este singurul care se refugia în peşterile şi în grotele Cheilor Turzii.
De multe ori, zona era folosită de localnici pe post de adăpost, împotriva ameninţărilor la care erau supuşi. Din acest motiv, regiunea mai poartă şi numele de „Cetăţi ale Turdei”. Ca să ajungi până aici, trebuie să pleci cu maşina, din Turda, spre satul Cheia. La ieşirea spre Aiud, vei căuta drumul către comuna Mihai Viteazu. O alternativă ar fi să pleci tot din Turda, din zona sensului giratoriu, la ieşirea spre Aiud, apoi să urmăreşti indicatorul care arată spre Chei.
Turismul speologic este bine evidenţiat în Cheile Turzii, pentru că în această zonă superbă a ţării poţi explora nu mai puţin de 60 de peşteri. Toate sunt impresionante şi merită atenţia ta. Cu toate acestea, şase dintre ele se evidenţiază: Peştera Ungureasca, Peştera Modoloaie, Cetăţuia Mare, Peştera Liliecilor, Peştera Morarilor, Peştera Binder. Acestea sunt, însă, destul de periculoase, din cauza terenului accidentat.
Pe de altă parte, tocmai terenul accidentat face deliciul amatorilor de alpinism. Pentru amatorii acestui tip de sport, cel mai căutat este Peretele Uriaş. În niciun caz să nu te încumeţi să îl escaldezi dacă nu eşti pregătit şi nu ai un echipament corespunzător. Din păcate, traseele din Cheile Turzii nu au fost suficient de bine amenajate şi s-ar putea să nu fie pe placul tău, dacă te numeri printre turiştii care adoră plimbările relaxante, pe teren lin. Pentru ceilalţi, însă, drumeţiile pe cărările Cheilor sunt spectaculoase, tocmai datorită nivelului ridicat de periculozitate.
Să te avânţi printre stânci, printre păduri dese ca să poţi descoperi, din aval spre amonte, panorama peretului stâng, dominată de Turnul Galben. Pe versantul opus se află Pereţii cu Trepte şi cel mai mare grohotiş: Grohotişul Pădurii. Alte obiective turistice frumoase, sculptate de natură, pentru spectacolul turiştilor sunt: Peretele Caprelor, Peretele Uriaş, Peretele Porumbeilor, Turnul Ascuţit, Zona Căţeaua Mică, Peretele Aerian, Stânca Şoimilor şi Peretele Vulturilor.
Uită-te cu atenţie şi vei vedea alpiniştii cum se caţără pe versanţi. Iar dacă timpul este frumos, s-ar putea să îi urmăreşti chiar şi pe împătimiţii sporturilor extreme cum se dau cu parapanta. Din anul 1938 zona a fost declarată rezervaţie naturală. În prezent, încă mai poţi să vezi specii protejate ale vegetaţiei şi faunei. Poţi vedea stânjenelul pestriţ şi diferite specii de ferigi, cârcelul, ceapa ciorii din cheie sau tisa. Fauna ţinutului este, de asemenea, foarte diversă. Poţi întâlni fluturaş de stâncă, acvilă de munte, pisică sălbatică sau dihori.
Cheile Turzii sunt un loc deosebit de popular, nu numai în rândul turiştilor români. Foarte mulţi alpinişti străini vin aici să îşi testeze limitele. Aşa că, dacă vrei să vezi un peisaj de vis şi, totodată, să îţi testezi capacitatea de alpinist, trebuie neapărat să ajungi aici.
Vezi o lista cu rezervatii naturale din Romania unde te poti bucura de natura!
Ultima modificare mai 20, 2021 3:03 pm