Cheile Bicazului, peisaje fantastice și stânci de legendă

.

Cheile Bicazului par desprinse din povești cu făpturi fantastice. Înguste, semețe, contorsionate după apa râului, Cheile Bicazului îți oferă unul dintre cele mai frumoase peisaje montane din țară.

Parchează mașina într-un loc accesibil și fă o plimbare pe jos prin Cheile Bicazului. Stâncile spectaculoase, cu formațiuni stranii, ba animale, ba făpturi de pe alte tărâmuri, ba creste semețe și golașe te vor impresiona pentru totdeauna și vei reveni oricând. Aceste chei vor fi întotdeauna în orice top cu cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Formate de apa râului Bicaz, aceste chei spectaculoase și pitorești fac legătura dintre Transilvania și Moldova. Cheile Bicazului, cu o lungime de peste 6 km, se desfășoară între Lacul Roșu în amonte și localitatea Bicaz-Chei în aval. Această formațiune geologică deosebită este inclusă în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș (6.575 ha), situat pe teritoriul județelor Harghita și Neamț.

Cele mai misterioase locuri din Cheile Bicazului

Aceste chei se numără printre cele mai căutate în țară de către amatorii de cățărare și alpinism. Cheile Bicazului formează cel mai cunoscut și cel mai atrăgător defileu din Carpații Orientali, cu multe locuri provocatoare pentru alpiniști.

Cel mai spectaculos loc din chei se află în aval de Serpentina Mare, unde Piatra Poienii și Muntele Bardoș se apropie doar la câțiva metri. Acest loc se numește Poarta ladului și este urmată apoi de Pridvorul ladului și Gâtul Iadului, toate trei putând fi ușor de recunoscut după spațiul foarte îngust rămas între stânci și pereții care aproape că se prăbușesc pe șosea.

Peșteri și ape repezi dau frumusețe acestor chei

Cheile Bicazului Piatra Altarului

Cheile Bicazului Piatra Altarului

Zona este de o frumusețe rară, cu mulți afluenți care se varsă în apele Bicazului, cu piscuri semețe și peșteri care ascund povești stranii. Drumul prin Cheile Bicazului este format din serpentine și cu greu găsești o porțiune mai lungă de șosea dreaptă. Dar tocmai în dificultatea drumului stă și frumusețea lui.

În pereții semeți ai stâncilor se ascund peșteri la care turiștii experimentați pot ajunge precum Peștera Neagră sau Peștera Cascadă. Pârâurile repezi care se varsă în râul Bicaz formează și ele alte chei pe care merită să le parcurgi cu piciorul în zonele accesibile. Sunt cu totul deosebite Cheile Lapoșului, Cheile Șugăului sau Cheile Bicăjelului.

la pas prin Cheile Bicazului

la pas prin Cheile Bicazului

Deasupra cheilor, cine se încumetă la trasee pe munte poate admira Piatra Altarului – un masiv stâncos de 1.120 metri altitudine sau vârfurile Piatra Pinteștilor (847 metri) și Piatra Arșiței (835 metri). Alte stânci deosebite în zonă sunt Piatra Surducului, Poarta de Piatră și Polițele Bardoșului, iar cel mai apropiat lac care poate fi vizitat este Lacul Roșu.  Specialiștii susțin că este un loc unicat în Europa și sunt proiecte pentru iluminarea cheilor în totalitate pe timpul nopții.

Cheile Bicăjelului, mai sălbatice și mai stranii decât Cheile Bicazului

Dacă te cazezi câteva zile în stațiunea Lacu Roșu, merită să faci o plimbare și către Cheile Bicăjelului, la fel de spectaculoase precum Cheile Bicazului, dar mult mai greu accesibile și sălbatice.

Cheile sunt formate de apa Bicăjelului, cel mai mare afluent al râului Bicaz și se întind pe o lungime de 20 km în munții Hășmaș. Pentru a ajunge la ele, se merge pe un drum de țară de la Lacul Roșu până la cătunul Trei Fântâni.

La marginea satului, drumul se îngustează și se strecoară printre munți conducându-te în chei, unde apa râului formează cascade mici și repezi peste praguri stâncoase. Cheile Bucăjelului nu pot fi traversate decât cu echipament special, dar merită să ajungi la poarta lor și să le admiri.

Iubitorii de destinații spectaculoase ar putea fi interesați și de Cheile Grădiștei

Dacă ajungi în Carpații Orientali, nu rata rezervația naturală Pietrele Doamnei

foto: Wikipedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton