Cetatea Histria, cel mai vechi oraș-cetate din țară!

.

Cetatea Histria, întemeiată de coloniștii greci, este cea mai veche cetate atestată din țară. Totodată, cetatea Histria a fost și primul oraș care și-a bătut monede proprii, din argint.


La întemeierea sa, cetatea Histria era port la Marea Neagră, ridicată de bogații coloniști greci care veneau din Milet. A fost un oraș-cetate înfloritor, cu un comerț intens, cu legături puternice până în Asia Mică și cu o dezvoltare rapidă timp de cel puțin 1.300 de ani.

Cetatea Histria a fost întemeiată între anii 630 – 660 î.e.n. și a fost prima cetate de pe teritoriul țării noastre. Era atât de bogată și influentă în zonă, fiind și primul port de la Marea Neagră, încât și-a bătut monede proprii din argint.

Foarte interesantă este simbolistica acestor monede, pe una din fețe fiind reprezentat un vultur și un delfin, pe cealaltă două capete umane inversate.

Un oraș înfloritor, bazat pe comerț și meșteșuguri

Ruinele cetății pot fi vizitate pe teritoriul localității Istria din județul Constanța. Întreaga arie pe care se găsesc ruinele cetății este azi o arie protejată și reprezintă un adevărat muzeu în aer liber. Pentru turiștii îndrăgostiți de mare, Cetatea Histria reprezintă unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din sudul țării.

Și azi putem vedea fragmente de ziduri, arcade și piloni din cele mai importante instituții din acropola cetății. Străzile erau pavate cu piatră cubică, existau instituții culturale numite museion, precum și gimnazii unde tinerii făceau școală și practicau diferite sporturi, foarte apreciate în lumea antică greacă.

Au mai fost descoperite terme și o mulțime de canale și conducte din piatră alimentate cu apă și construite în perioada în care cetatea Histria a fost ocupată de romani.

Dacă te plimbi printre ruinele de azi poți observa urme ale templelor grecești foarte bine conservate, câteva străzi pavate, locuințe, mai multe bazilici creștine datând din secolul VI d.Hr., templul Afroditei, templul lui Zeus, forumul, piața, rețeaua stradală şi chiar câteva conducte de canalizare.

Cetatea mai avea o mulțime de ateliere cu mici meșteșuguri, unde se făceau obiecte rare și fine precum bijuterii, vase, obiecte de cult frumos împodobite, diverse țesături și obiecte din lemn, pe care negustorii abili le încărcau pe vase și le vindeau în regiunea Mediteranei, de unde veneau cu fructe, ulei, mirodenii și sare.

De ce a decăzut cetatea Histria

poarta principală din Cetatea Histria

Acropola era păzită de un zid masiv de piatră cu turnuri de apărare și se continua spre mare cu un port larg, construit de-a lungul unui golf pe care azi numai cu imaginația îl mai putem vedea.

În câteva sute de ani, golful acesta care i-a atras pe greci să construiască prima cetate de la Marea Neagră, avea să fie colmatat. Deja în secolul al VII-lea nu se mai putea ajunge cu ambarcațiuni mari în portul cetății, iar negustorii, marinarii și locuitorii bogați care depindeau de comerțul pe mare au părăsit cetatea, migrând spre locuri mai prielnice.

Azi, de pe ruinele cetății Histria se pot admira lacul Sinoe, lacul Istria și lacul Nuntași, toate trei despărțite de mare prin depuneri masive de nisip care au creat un țărm nou.

Cetatea Histria a fost lăsată să agonizeze după o istorie scurtă, dar intensă și bogată. Nobilii cetății au avut ambiții politice mari și au participat la revoltele împotriva regelui macedonean Lisimah, apoi la războaiele împotriva Bizanțului. La scurt timp după consolidarea cetății, conducătorii ei s-au aliat cu grecii din Callatis (Mangalia de azi) pentru a prelua controlul asupra portului Tomis.

Veacuri de-a rândul nu s-a știut aproape nimic despre cetatea Histria, până când ruinele ei au fost descoperite de un arheolog francez, în anul 1868.

Muzeul arheologic din cetatea Histria

La începutul anilor 20 a fost construit primul muzeu arheologic de la Histria, fiind proiectat de arhitectul G. Simotta, sub îndrumarea istoricului Vasile Pârvan. Din cauza terenului instabil, clădirea s-a prăbușit în 1923 și a fost refăcută abia în 1982.

În Muzeul Arheologic Histria, aflat chiar la intrarea în cetate, sunt expuse piese de arheologie greacă, romană şi bizantină, provenind din cercetările de la Histria şi din împrejurimi: amfore, inscripţii, vase ceramice, sticlă, opaiţe, podoabe, basoreliefuri elenistice, documente epigrafice.

Cum ajungi la cetate cu mașina

Cetatea Histria este situată la 65 de km de Constanţa, în satul Istria, comuna Istria, pe malul lacului Sinoe. Accesul se face pe drumul european E87. Din localitatea Istria există un drum local de aproximativ 7 km până la cetatea Histria.

foto: wikipedia/wikimedia commons

Îți plac cetățile? Nu rata cetatea Devei

Vezi și: Cetatea Poenari, fortificația lui Vlad Țepeș din Argeș

 

Ultima modificare octombrie 25, 2022 2:23 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale