Cărţi la 5 lei, promoţii „două plus una” şi reduceri de până la 50 la sută la volumele de colecţie, ofertele editurilor la Bookfest sunt mai mult decât tentante.
Cu toate acestea, bucureştenii nu s-au prea înghesuit să profite de ele, publicul entuziast de altădată al Salonului de Carte fiind considerabil mai mic la ediţia din acest an, apreciază expozanţii.
Editorii se aşteaptă, dar speră mai mult ca ziua de sâmbătă să atragă mai mulţi vizitatori atât la ofertele de carte, cât şi la lansările de excepţie anunţate pentru această zi.
Cei care au ajuns totuşi la Bookfest au profitat nu doar de reducerile mari de 50 la sută aplicate la cărţile mai vechi, ci şi de promoţiile substanţiale la noutăţile editoriale, cu până la 20 la sută mai ieftine, care s-au situat de altfel în topul vânzărilor încă din prima zi a târgului.
Literatura motivaţională, în topul vânzărilor la Curtea Veche
Cu promoţii de nerefuzat pentru cititori, editura Curtea Veche a mizat în aceste zile pe literatura motivaţională, prin urmare volumele din seria „
Dale Carnegie” s-au bucurat de cele mai mari vânzări în primele trei zile, spune Elia Cazan, directorul de marketing al editurii.
Interesul publicul s-a centrat astfel către sfaturi şi practici în leadership, cum sunt „ Secretele succesului” , „Liderul poţi fi tu” de Dale Carnegie şi „Colaborarea” lui Morten T. Hansen, dar şi pe colecţia „Byblos” completată de titluri noi, precum „Căzuţi din cer” şi „Ultimul patriarh”, lansate în prezenţa autorilor spanioli Ray Loriga şi Najat El Hachmi.
„
Supleantul”
de Petru Popescu, care îşi dezvăluie povestea de dragoste imposibilă cu Zoia Ceauşescu, fiica dictatorului comunist, se numără la rândul ei printre titlurile care au trezit interesul publicului, topul vânzărilor fiind completat de cea mai nouă carte a scriitoarei Iolanda Malamen, „La început eram încă un om normal”, un volum de convorbiri care îl are ca interlocutor pe renumitul scriitor maghiar Péter Esterházy.
Reduceri de 70% la Paralela 45
Editura Paralela 45 îşi aşteaptă cititorii cu reduceri de până la 70 la sută la cărţile din colecţia „ Practic” şi reduceri începând cu 35 la sută la beletristica de ficţiune.
Astfel, „ Alimente esenţiale” , „ Dieta originală” sau „ Secretul longevităţii” şi lucrările fraţilor Strugatki au avut întâietate la casele de marcat în primele zile din târg.
Pe gustul cititorilor s-au regăsit literatura psihologică, precum „
Psihoterapie isihastă”
de Vasile Andru, alături de jurnalul de memorii al lui Nicolae Manolescu sub titlul „
Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă”, cules de asemenea de pe raft.
Cărţile istorice, atracţiile momentului la Polirom
La Polirom, noutăţile au fost cele care au atras cei mai mulţi cumpărători la standul editurii, care au beneficiat de reduceri de 20% la cele mai aşteptate cărţi din acest an.
În topul vânzărilor, potrivit Claudia Fitcoschi, redactor de promovare la Polirom, se află romanul anti-totalitar semnat de Vasili Grossman, „ Viaţă şi destin” fiind una dintre cele mai îndrăzneţe mărturii ce condamnă sistemul sovietic.
De asemenea, lucrarea halucinantă despre istoria culturii române „ Narcotice în cultura română” , a scriitorului Andrei Oişteanu, este un alt titlu care a reuşit să frapeze publicul, fiind astfel în topul celor mai vândute cărţi.
Cea mai aşteptată carte a Gabrielei Adameşteanu, „ Povizorat” , pe care autoarea o scrie după o pauză de şapte ani, precum şi memoriile controversate ale lui Adrian Marino, „ Viaţa unui om singur” , s-au numărat de asemenea printre tentaţiile livreşti ale acestei ediţii.
La standul editurii Cartea Românească cel mai râvnit titlu este „ Ana Maria şi îngerii” al lui Radu Aldulescu, care a impresionat cititorii cu drama unei tinere care moare din neglijenţa medicilor. Urmează romanul lui Cristian Teodorescu despre conditia umana si universalitatea ei, „ Medgidia, oraşul de apoi” , un roman de succes aflat la al doilea tiraj al editurii.
Un titlu apreciat este şi „
Chipurile”
ce aparţine tânărului Stoian G. Bogdan, fiind chiar debutul în poezie al scriitorului, distins cu Premiul pentru Poezie de Uniunea Scriitorilor din Romania, la Concursul de manuscrise.
La Humanitas, noutăţile au fost în top
Humanitas vine cu promoţii speciale de „
două plus una”
la raftul de audio-book-uri şi reduceri la cărţi între 10 şi 50%.
„ Ion Creangă în lectura lui Mitoş Micleuşanu de pe Planeta Moldova” , cea mai nouă apariţie din colecţia lecturilor de audiat, a fost una dintre atracţiile la standul Humanitas, iar printre cele mai răsfoite cărţi s-au numărat cu precădere „vedetele”editurii la această ediţie – „Frumoasele străine” de Mircea Cărtărescu, „Leagănul respiraţie”, de Huerta Muller şi „Întâlnire cu un necunoscut” al lui Gabriel Liiceanu.
Nu în ultimul rând, biografia tulburătoare a lui Dinu Pillat, „
Aşteptând ceasul de apoi”, a trezit de asemenea interesul cititorilor, care au acum prilejul să o decsopere după 50 de ani de cenzură, menţionează Alice Ene, PR Humanitas.
Serii de autor vândute la pachet
La editura Nemira cititorii găsesc cadouri frumos ambalate cu câte două sau trei cărţi din serii de autori, la preţuri reduse de 40, 55 sau 80 de lei, reduceri de 25% la colecţia de ficţiune şi nu mai puţin de 250 de titluri la preţuri de 5 şi respectiv 10 lei.
Potrivit Teodorei Ivan, PR manager la Nemira, cea mai mare aglomeraţie a fost la raftul colecţiei „ Nautilus” , de unde cititorii au achiziţionat misterioasele odisei ale lui Arthur C. Clarke – „2001: Odiseea spaţială” şi „2010: A doua odisee” -, şi „La asfinţit” , de Stephen King, din colecţia „Suspans”.
Şi naratiunile mitice ale autorului Dan Simmons i-a ţinut în suspans pe cititori, care s-au grăbit să cumpere cea mai nouă apariţie din seria autorului – „
Olimp”
, o lucarare de referinţă a maestrului SF-ului.
Sursa foto: Agerpres
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro