Cele mai puternice cutremure din lume

.

Cutremurul recent produs vineri în Japonia se înscrie pe lista celor mai puternice cutremure din istoria recentă a lumii. Cu o magnitudine de 8,9 pe scara Richter…
seismul din largul coastelor nord-estice ale Japoniei este cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani înregistrat aici, fiind declanşată alertă de tsunami în tot bazinul Pacificului.

Probabil cele mai catastrofale hazarde naturale, cutremurele, însoţite adesea de tsunami, au provocat sute de milioane de morţi şi pagube materiale de miliarde de dolari şi au schimbat cursul istoriei.

Potrivit US Geological Survey – Institutul de prospectare geologică al Statelor Unite – cele mai puternice cutremure după 1900 au avut loc în Chile, Alaska, Sumatra, Rusia şi Ecuador a căror magnitudine a ajuns până la 9,5 grade pe scara Richter.

Chile

Pe 22 mai 1960, Chile a resimţit cel mai puternic cutremur din secolul 20, când sudul ţării a fost zguduit cu o magnitudine de 9,5 pe scara Richter.

Cele trei valuri tsunami care au traversat Pacificul au curăţat în totalitate oraşul Valdivia şi portul Montt, din Oceanul Pacific. Peste 1.650 de morţi, 3.000 de răniţi, 2 milioane de case distruse şi pagube de peste 600 de milioade de dolari pagube a fost bilanţul colapsului resimţit în Hawaii, Japonia şi arhipeleagul Filipine.

Alaska

O regiune activă seismic, Alaska a înregistrat în martie 1964 cel mai mare cutremur produs vreodată în această regiune.

Seismul a măsurat 9,2 grade pe scara Richter şi s-a produs în adancurile fiordului Collage, din Prince William Sound. A fost cel mai puternic cutremur consemnat în Statele Unite şi al doilea din toate timpurile.

Indonezia

Produs în Insula Sumatra, cutremurul din decembrie 2004 rămâne cel mai catastrofal cutemur din anii 2000. La orele dimineţii, valurile imense formate în urma seismului de 9,1 grade Richter a devastat regiunile costiere ale opt ţări asiatice şi au cauzat moartea a peste 220,000 de persoane.

Rusia

Cutremurul 9,0 grade pe scara Richter produs în insula Kamchatka nu a avut, în mod suprinzător, nicio victimă. A provocat însă daune de peste un miliard de dolari, resimţit şi în Hawaii şi Alaska.

Ecuador

Este prima ţară care a trăit drama unui cutremur mai mare de 8,5 grade pe scara Richter, la începutul anilor 1900. Seismul care a zguduit Ecuadorul pe 31 ianuarie 1906 a avut o intensitate de 8,8 grade şi a provocat aproape 1500 de vitime, morţi şi dispăruţi.

Valurile imense au distrus atunci oraşele Hilo şi Honolulu ale Hawaii.

Chile

Unul dintre cele mai recente cutremure distrugătoare a avut loc în Chile, când statul american a fost lovit pe 27 februarie 2010 de un cutremur cu magnitudinea de 8,8. Cutremurul s-a produs în apropiere de oraşul Concepcion, al doilea ca număr de locuitor din Chile, provocând peste 700 de morţi.

Cutremurul cu cele mai multe victime s-a produs în China secolului 16 şi a lasat în urmă peste 800.000 de morţi, iar cel mai recent cutremur de proporţii apocaliptice a facut peste 200.000 de victime în Haiti, de 7,2 grade pe scara Richter.

Foto: Mediafax

    
Vedete din Romania Vedete internationale