Considerat ”orașul comoară” al României, Cluj Napoca, centrul cultural și economic al Transilvaniei, și unul dintre orașele cele mai frumoase din Europa găzduiește o mulțime de edificii de patrimoniu, catedrale somptuoase, case memoriale, castele medievale și palate, adevărate bijuterii arhitecturale.
Un tur al Clujului îți scoate în cale o mulțime de construcții cu valoare istorică mare, iată câteva dintre cele mai importante palate aflate aici.
Palatul Banffy, inclus pe listele patrimoniului național arhitectural și artistic al României
Poziționat în piața centrală a orașului Cluj, în imediata apropiere de catedrala Sf. Mihail, se află Banffy,o bijuteria a stilului baroc ridicat în 1774 de către arhitectul german, Johann Eberhard Blaumann. Banffy a fost realizat după modelul palatelor vieneze și decorat cu statuete închinate divinității, dar și cu elemente arhitecturale din stema familiei Banffy.
Palatul Szeky, edificiul neogotic
Reședința celebrului farmacist clujean, Miklos Szeky, se află în piața Mihai Viteazu și a fost ridicată în jurul anului 1893 de către arhitectul Samu Pecz. Palatul Szeky a fost realizat în stilul arhitectural neogotic prezentând decorațiuni ornamentale interesante, precum panouri în formă de rozetă și romburi, dar și frunze de stejar.
Rhédey, palatul care a găzduit primul teatru maghiar permanent din Cluj Napoca
La intersecția Pieței Unirii cu strada Napoca se află Rhédey, supranumit și ”Casa cu lanțuri”; opera arhitecturală în stil eclectiv a lui Lajos Pákey, ridicat pe locul unor case din 1500 care aparțineau patricienilor clujeni. De-a lungul timpului palatul s-a aflat sub posesia mai multor familii și a suferit mai multe modificări, însă forma pe care o cunoaște astăzi, a fost realizată de către familia Rhédey prin secolul al XVIII-lea.
De Mădălina Isar
Curse turistice cu autocarul Cluj-Napoca. Bilete incepand de la 5,5 euro (fara tva) pe sens. Detalii pe www.mementobus.com. In premiera, acum poti achita calatoria si prin SMS la nr. 7470