Cele mai frecvente 8 probleme care îți pot distruge grădina de vară

.

Pentru a te bucura cât mai mult timp de spațiul verde din curtea casei tale, este foarte important să te asiguri că plantele și florile din grădina ta de vară sunt protejate în fața dăunătorilor și a celor mai frecvente boli. Sezonul cald vine în mod special cu riscuri majore pentru plante, iar lipsa atenției și interesului pentru îngrijirea grădinii vor duce rapid la distrugerea ei iremediabilă pentru acest sezon. Insecte, bacterii, ciuperci, toate acestea se regăsesc pe lista pericolelor pentru grădina ta de vară.

Cele mai frecvente 8 probleme care îți pot distruge grădina de vară:

  1. Rugina

Această ciupercă parazită are o culoare portocalie și apare pe partea dorsală a frunzelor, reușind astfel să treacă de multe ori neobservată.

  1. Căpușele

Extrem de periculoase pentru grădina ta, căpușele pot transmite boli atât la om, dar și la animale. Acestea sunt responsabile pentru boala Lyme, o afecțiune care provoacă probleme neurologice și chiar cardiace. În cazul animalelor, există riscul infestării cu un parazit denumit Bebesioza, care în cazul în care nu este descoperit, poate duce la moartea animalelor. Există însă tratamente pentru căpușe, eficiente, care elimina riscul complicațiilor. Cele mai bune soluții pentru grădina ta de vară, împotriva căpușelor este eliminarea buruienilor, a frunzișului și a resturilor vegetale, delimitarea gazonului de zonele cu vegetație prin scânduri și pietriș și păstrarea mobilierului de grădină departe de copaci. De asemenea, cea mai eficientă cale pentru a evita riscul apariției căpușelor este apelarea la masini de tuns iarba performante. Gazonul trebuie tuns regulat, foarte scurt, la cel mult 8 centimetri înălțime, astfel reușind să reduci semnificativ umiditatea la nivelul solului.

  1. Făinarea

Această ciupercă atacă în general vița-de-vie, trandafirii, castraveții, vinetele, regina nopții sau arbuștii fructiferi și se manifestă prin apariția unui praf alb pe frunze sau vârfuri de ramuri. Pentru cei care au viță-de-vie, cele mai indicate soluții sunt plantarea unui soi rezistent, incinerarea lăstarilor atacați de rugină, dar și evitarea azotului în exces, ca să nu existe creșteri necontrolate de vegetație.

  1. Musculița albă de seră

Pentru cei care au o seră sau un solar, musculița albă poate provoca pagube uriașe, în ciuda faptului că este o insectă minusculă. Aceasta se hrănește cu seva din partea dorsală a frunzelor, provocând uscarea lor și atacă în general petunia, trandafirul chinezesc, cala și tomatele.

  1. Păduchele țestos

E greu de depistat, din cauza culorii sale similare cu scoarța și se așază de obicei în colonii mari pe ramuri, atacând nervura  frunzelor.

  1. Păduchii verzi

Recunoscuți sub numele de afide, păduchii verzi consumă seva plantelor tinere de care se lipesc.

  1. Omizile

Distrugători periculoși pentru orice grădină, omizile se hrănesc cu frunzele sau mugurii plantelor. Pot fi îndepărtate cu insecticide, dar și fără să apelezi la astfel de soluții. Le poți strânge cu mâna, poți aplica ulei de neem, usturoi sau poți atrage în grădină păsări care se hrănesc cu omizi.

  1. Acarienii

Arată precum un strat de praf și de obicei se hrănesc cu țesutul plantelor. În urma lor poți vedea pete maronii, în jurul mugurilor.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Halfpoint

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton