Din cele mai vechi timpuri, şi mai ales în perioadele de foamete, oamenii au căutat diverse surse care să le asigure hrana zilnică şi vitaminele necesare pentru sănătate.
Dar străin de această preocupare vitală, gastronomia internaţională continuă să se dezvolte inovator, suprinzător şi suficient de bizar, încât să taie pofta de mâncare şi celui mai hămesit client din singurul restaurant aflat în deşert, să spunem.
Cafea din excremente de animale, larve de insecte, organe de reproducere sau fetuşi de raţă sunt doar câteva specialităţi tradiţionale considerate adevărate festinuri culinare pentru localnici, însă extrem de dezgustătoare pentru ceilalţi. Ce este drept, gusturile nu se prea discută…
Cafeaua Kopi Luwak, digerată mai intâi de pisică
Pentru cei poftesc dimineaţa la aroma îmbietoare a unei cafele bune, Kopi Luwak este una dintre cele mai apreciate cafele din lume.
Este totodată şi cea mai scumpă cafea din câte există, fiind servită în cele mai exclusiviste cafenele şi restaurante de pe glob.
Numai că, de această dată, nu notorietatea sau luxul localului influenţează preţul, ci modalitatea prin care această cafea ajunge la forma finală.
Boabele nu sunt măcinate cu ajutorul vreunei maşinării, ci cu ajutorul pisicilor indoneziene numite Zibete Asiaticee, ţinute în crescătorii pentru producerea boabelor Kopi Luwak.
Zibetele mănâncă fructe de cafea moi, digeră pulpa fructei şi excretează boabele, pentru că pe acestea nu le pot digera. Acestea sunt spălate şi uşor prăjite pentru a nu le distruge savoarea.
Începând cu acestă saptămână, cafeaua se găseşte şi în România, importată de la fabrica de stat din Indonezia. Se vinde la cutie de 80 de grame cu 250 lei sau la ceaşca, 190 lei.
Acadele din carne de crocodil
Dacă ajungi într-unul dintre parcurile de distracţii din America, pe lângă vata de zahăr ars sau merele coapte la care vei pofti, s-ar putea să îţi atragă atenţia şi acadelele din carne de crocodil.
După ce este gătită şi condimentată, carnea este servită pe un băţ, la fel ca îngheţata, probabil în scopul de a economisi detergentul de vase sau farfuriile din plastic.
Gustul acadelei este asemănător cu friptura de porc în sânge.
Penis crud de bou
O delicatesă foarte apreciată în ţările asiatice, penisul de bou, capră sau câine este consumat fără pic de dezgust de numeroşi clienţi. Acesta este mâncat şi datorită efectelor pozitive pe care le are asupra apetitului sexual, fiind considerat un afrodisiac ce îmbunătăţeşte performanţa sexuală la bărbaţi.
Specialitatea poate fi consumată fiartă sau prăjită, dar se consumă şi crudă. Se spune că gustul este asemănător cu cel al calamarilor.
Folosită în trecut în scopuri medicinale, Caterpilla Fungus este o specie de ciupercă parazită ce creşte pe larvele insectelor.
Ciuperca intră în corpul omizilor pe care le omoară şi le mumifică, urmând ca în primăvara următoare, planta să răsară din pământ, din fruntea omizii ucise. Astfel, ciuperca parazită se serveşte împreună cu omida moartă.
Tibetanii şi chinezi foloseau ciuperca şi pentru a combate stările de oboseală a bolnavilor de cancer, sau ca un bun afrodisiac.
Fetuşi de raţă sau ouă clocite
Alte specialităţi exotice în tările asitice, care nouă cel puţin, ne vor creea o sensibilitate stomacală, este şi oul de raţă. Dar nu cel pe care îl preparăm noi dimineaţa, ci preparatul balut, care conţine un embrion dezvoltat aproape pe deplin.
În timp ce îl savurezi, poţi observa embrionul mort cu pene, cap, aripi şi întreg scheletul răţuştei care se formează.
Oul poate fi servit atât fiert, cât şi crud, direct din coajă, mulţi savurând balut şi cu bere.
Se crede că sunt puternice afrodisiace şi foarte bogate în proteine, fiind vândute noaptea de către bucătari ambulanţi din Filipine, Cambodgia şi Vietnam.
Larve de albină
Japonezii şi chinezii care obişnuiau să ţină post permanent de carne şi peşte, au găsit acum câţiva ani alte surse de proteine care să le asigure necesarul de vitamine.
Hachinoko sunt larve de albine, gătite în sos de soia, consumate cu nesaţ de cei care se înfrânează de la preparatele „de dulce”, fiind foarte populare în China şi Japonia.
În Australia, larvele sunt consumate crude sau coapte în cenuşă, obicei culinar moştenit de la indigeni. Acestea au o textură fărâmicioasa şi un gust dulceag.
Salivă de pasăre
Cuiburile sunt construite de lăstuni care îşi lipesc cuibul cu salivă, un compus chimic care se întăreşte în contact cu aerul. Tocmai pentru acest compus, în China cuiburile sunt considerate o delicatesă şi sunt unul dintre cele mai scumpe produse animale consumate de oameni. De obicei se serveşte ca supă, iar uneori şi ca desert. Când sunt combinate cu apă, cuiburile devin gelatinoase.
Viermi uriaşi în loc de o porţie dublă
Pe lângă greierii care se consumă ca bomboanele, din familia „târâtoare” sau „crustacee”, thailandezii savurează specialităţi care mai de care mai „delicioase”.
Lăcuste sau scorpioni? Ei bine, meniul oferă şi gândaci sau viermi uriaşi de mătase, la care poţi distinge ochii şi gura şi celelate organe. Acestea se consumă după ce au fost foarte bine prăjite în ulei.
Cambodgienii nu se încurcă cu insecte atât de mici şi trec direct la arahnide. În Skuon, un oraş din apropierea capitalei Phon Phen, se vând tarantule prăjite.
Se spune că obiceiul a apărut în vremea kmerilor roşii, când mâncarea era puţină şi oamenii au fost nevoiţi să găsească noi surse de hrană.
Sânge şi fiere de şarpe
Consumate mai mult ca medicament, decât ca aliment, sângele şi fierea de şarpe pot trata boli respiratorii, de piele sau dureri şi indigestii.
După ce se şarpele este decapitat, sângele cobrei se scurge într-un pahar, urmând ca în acelaşi recipient să fie adăugată şi fierea. Astfel preparată, băutura poate fi servită.
De asemenea, ajută şi la îmbunătăţirea performanţelor sexuale la bărbaţi. Unii, mai tari de caracter, preferă să bea sângele direct din şarpe.
Această practică nu este tocmai ciudată, având în vedere că în unele ţări europene sângele de porc este folosit în preparea budincilor sau a cârnaţilor.
Homar viu
În bucătăria asiatică, important la prepararea de sashimi din homar viu este viteza de preparare. Cu cât este mai rapid bucătarul, cu atât este mai bună mancarea. Este firesc. Doar că aici preparatele se consumă vii.
Odată homarul despicat, carnea din coadă este scoasă cât mai repede şi tăiată în porţii pentru sashimi. Cealaltă jumătate a homarului este pusă la gheaţă pentru a mai păstra din reflexele motorii.
Genunchi de găină
Chinezii sunt persoane foarte sănătoase, de aceea ei se disting prin constituţia atletică şi modul de alimentaţie foarte echilibrat. Ei bine, regula lor este să nu faci exces la masă, drept pentru care vei servi genunchi de găină.
Este unul dintre preparatele favorite în China şi Japonia. Japonezii îl preferă la grătar, în timp ce chinezii îl servesc prăjit şi cu mult usturoi.
Creier crud de maimuţă vie
Pe lângă faptul că este o mâncare dezgustătoare, este şi foarte riscantă, pentru că poţi contacta diferite boli fatale de creier. În unele părţi ale Chinei creierul se mănâncă crud, dar se spune că unii ar mânca acest preparat direct din capul maimuţelor vii, servite la masă.
Dacă te gândeai că nu este mare greutate să prepari creierul de maimuţă, ei bine, mai întâi, blana de pe cap trebuie rasă cu aparatul, după care se efectuează o incizie cu dalta şi ciocanul, în vârfului capului, adică scalparea în sine.
Potrivit obiceiului chinezesc, creierul trebuie mâncat înainte ca maimuţa să moară.