În apropierea sărbătorilor de Paşte este imposibil să ratezi măcar un film despre Iisus Hristos, dacă petreci în faţa televizorului. Iată însă câteva filme controversate despre viaţa Mântuitorului…
…pe care este obligatoriu să le vezi.
Religia a fost şi rămâne unul dintre cele mai controversate subiecte pe care regizorii nu au ezitat să îl abordeze. Intrepretările radicale pe care le-au dat istoriei religiei, dar mai ales întruchiparea diferită a lui Iisus au dat naştere celor mai controversate scenarii după Biblie.
Iată patru filme care au iscat rumoare în rândul clericilor Bisericii, dar şi în conştiinţa umanităţii, adepta cutumelor religioase străvechi.
Ultima ispită a lui Iisus
Pelicula regizorului Martin Scorsese, în care regizorul îi discreditează divinitatea lui Iisus, poate fi considerat poate cel mai radical scenariu despre cel cunoscut drept Mântuitorul omenirii.
Bazat pe cartea „Ultima tentaţie”, a lui Nikos Kazantzakis (a scris şi romanul „Zorba grecul”), filmul îl portretizează pe Hristos ca pe un om nepotrivit pentru acest mare rol, încercat, la rândul său, de vicii şi vulnerabilitatea tipică oamenilor. „Ultima tentaţie” apare în momentul în care acesta atârnă pe cruce, iar un înger coboară şi îi propune alegerea unei vieţi fireşti, prilej cu care apare viziunile Mântuitorului, iubindu-se cu Maria Magdalena.
Patimile lui Hristos
Actorul Mel Gibson regizează în 2004 unul dintre cele mai controversate filme de până atunci, precum şi un mare blockbuster la vremea sa.
Violenţa extremă în care Gibson prezintă ultimele ore din viaţa lui Iisus au fost fără doar şi poate cele mai şocante scene pe care lumea le-a putut vedea despre viaţa Mântuitorul lor. Scena trădării, momentul Cinei cea de Taină au iscat la rândul lor controversate.
Culoarea crucii: Învierea
La fel de litigios ca celelalte producţii, filmul lui Jean-Claude La Marre a provocat controverse uriaşe.
Regizorul îl înfăţişează pe personajul biblic ca un bărbat de culoare, iar persecuţiile la care este supus sunt generate din cauza rasei.
La Marre este primul regizor care prezintă imagistic această teorie îndrăzneaţă. Cu toate că deturnează mesajul pe filieră politică, filmul nu este ireverenţios faţă de Biblie. Povestea este aceeaşi, filmul narând ultimele două zile ale lui Iisus.
Ben-Hur: O poveste despre Hristos
Filmul lui William Wyler prezintă o istorie colaterală, o reprezentare „deviată” despre viaţă lui Hristos.
Produs în 1959, filmul se consuma între Iudeea şi Roma, iar momentele interferează cu destinele protagoniştilor, conducându-le spre un „happy-end”.
Interesat de remarcat este faptul regizorul nu îi arată faţa lui Iisus, ci se vede doar reflexia ei în veneraţia celor din jur, un truc prin care regizorul caută să evite riscul de a-i atribui Mîntuitorului o înfăţişare mai puţin autentică.
Superproducţia, extrem de scumpă pentru acele vremuri – 15 milioane de dolari -, a luat unsprezece premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor – Charlton Heston în rolul lui Ben Hur.
Foto: NorthFoto
Indiciul 5: pielii
Ultima modificare aprilie 6, 2018 1:32 pm