Una dintre figurile cele mai proeminente ale filmului românesc, Liviu Ciulei, actor şi regizor, lasă în urma sa adevărate capodopere cinematografice, ce sunt şi astăzi…
…la aproape 30 de ani, repere preţioase pentru regizori care au venit din urmă.
Iată câteva dintre filmele în care a jucat actorul Liviu Ciulei, alături de alţi actori de prestigiu.
Dimitrie Cantemir (1973)
Liviu Ciulei joacă, alături de alţi trei titani ai filmului românesc, Amza Pellea, Ilarion Ciobanu şi Alexandru Repan, în filmul istoric şi de aventuri al lui Gheorghe Vitanidis, despre marele cărturar domnitor Dimitrie Cantemir.
Filmul este unul de aventuri, în care personajele se luptă pentru manuscrisul „Istoriei Imperiului Otoman” şi a bijuteriilor soţiei Domnitorului.
În 1945, în satul de munte Ardepamant, un ciudat om de ştiinţă (Emil Botta) descoperă scheletul unui mastodont şi o potenţială sursă de petrol.
Agenţii unei societăţi străine, al cărei reprezentant este Virgil Calotescu – intrepretat de Liviu Ciulei -, ucid mai mulţi muncitori pentru a intra în posesia planurilor secrete ale subteranului.
Strălucită ecranizare a romanului omonim al lui Eugen Barbu, filmul redă drama naţionalizării din 1948, văzută prin ochii unei fete de muncitor.
Studentă la facultate, aceasta este găzduită la ferma unui bogat proprietar de cai, care alege să îşi ucidă animalele pentru a nu fi naţionalizaţi.
În film, mai joacă Toma Caragiu, Colea Răutu, Ilarion Ciobanu.
Un august în flăcări (1974)
Urmărind evenimentele descrise de prolificul scriitor Eugen Barbu în romanul omonim, ce descrie perioada dinaintea loviturii de stat de la 23 august 1944, redat într-un serial de aventuri cu tentă politică şi poliţistă-
Filmul este realizat în alb – negru, dar distribuţia alcătuită din Florin Piersic, Liviu Ciulei sau Jean Constantin construiesc un tablou viu şi autentic al acelei perioade sumbre din trecutul nostru.
Alarmă în munţi (1955)
Grănicerii români se confruntă cu spioni paraşutaţi care vor să ducă în străinatate documentele secrete ale unui combinat forestier. Un film de spionaj clasic, în care actorii Mircea Albulescu şi Amza Pellea şi-au făcut debutul.
Pădurea spânzuraţilor (1965)
O capodoperă a cinematografiei autohtone, filmul regizat de însăşi Liviu Ciulei, este primul film românesc care a obţinut un premiu important la un festival important – Palm d’Or pentru regie la Festivalul de la Cannes.
Ecranizarea după romanul lui Liviu Rebreanu, filmul este poate cel mai importantă realizare cinematografică a regizorului şi, fără îndoială, unu dintre cele mai valoroase filme româneşti, ce trebuie văzute într-o viaţă.