Care este cel mai bun tip de lapte, conform unui dietetician

.
În zilele noastre, la supermarket vei găsit toate tipurile de lapte la care poți visa: atât de origine vegetală, cât și de origine animală.

În funcție de ce îți dorești să obții de la acest aliment, dar și de stilul tău de alimentație, opțiunile vin cu avantajele și dezavantajele lor. Dieteticiana Leah Dowling a luat fiecare tip de lapte în parte și a arătat ce beneficii aduce pentru consumator, după cum arată Science Alert:

Laptele de origine animală

Acest lapte este foarte bogat în nutrienți, conținând calciu, vitamina A, vitamina B12, vitamina D, zinc, fosfor și proteine. Tocmai de aceea, laptele de origine animală are un rol esențial în menținerea sănătății oaselor, studiile arătând că laptele și produsele derivate din lapte sunt cea mai bună sursă de calciu. Dacă însă ai intoleranță la lactoză sau preferi o dietă vegană, poți căuta să îți iei toți acești nutrienți din alte surse.

Laptele de soia

Un studiu din 2017 arăta că laptele de soia este cea mai bună alternativă de lapte vegetal. Acesta este o sursă bună de proteine vegetale, carbohidrați, vitamina B, grăsimi nesaturate sănătoase, fibre și adeseori este fortificat cu calciu, ceea ce îl face să fie comparabil din punct de vedere nutrițional cu laptele de origine animală.

Laptele de migdale

Laptele de migdale nu are foarte multe proteine și calciu, așa că dacă alegi să îl consumi e bine să te asiguri că îți iei acele subtanțe nutritive din alte surse. Are, de asemenea, puține grăsimi saturate și multe grăsimi sănătoase nesaturate, precum și vitamina E, potasiu, zinc și mangan.

Laptele de ovăz

Acest lapte este dulce în mod natural, fiind nepotrivit pentru persoanele cu diabet. Nu este recomandat nici persoanelor cu intoleranță la gluten. Însă partea bună este că oferă o sursă bună de fibre, vitamina E, folați și riboflavină.

Laptele de cocos

În mod natural, acest lapte nu conține calciu. Versiunile fortificate cu calciu sunt așadar mai bune. Este un tip de lapte slab în proteine și în carbohidrați, dar bogat în grăsimi saturate. Adeseori, i se adaugă zaharuri pentru a-i îmbogăți gustul.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton