Mulți consideră că frumusețea este subiectivă sau cum a spus-o mai bine un autor celebru: se găsește în ochii privitorului. Cine suntem noi să contrazicem asta, însă cercetătorii spanioli au vrut să afle totuși dacă bărbații au gusturi comune în privința trăsăturilor sexului opus. Rezultatele studiului contrazic parțial esența faimoasei sintagme, arătând că domnilor le plac femeile cu o față simetrică și… banală.
Oamenii de știință de la Universitatea Autonoma din Madrid, Spania, au stabilit în cadrul unui studiu care sunt trăsăturile feței pe care bărbații le consideră perfecte.
Li s-a stabilit gradul de atractivitate
La cercetare au participat 266 de femei vârste între 18 și 30 de ani cărora 44 de bărbați le-au stabilit gradul de atractivitate, pe baza unor fotografii făcute de cercetători. Imaginile erau alb-negru, fiecare subiect se uita direct la cameră cu o expresie neutră și fără urmă de zâmbet.
În cadrul studiului, bărbații au evaluat trăsăturile feței participantelor la cercetare. Au apreciat pe o scară de la 0 la 10 simetria feței, tinerețea, feminitatea și… normalitatea. În același timp și femeile au fost puse să îți dea o notă și argumenteze ceea ce găsesc atrăgător la chipul lor și, culmea, acestea au avut aceleași criterii cu ale bărbaților.
Femeile au aceleași gusturi cu bărbații
Notarea cu 0 însemna că femeia nu este deloc atrăgătoare, iar 10 înseamnă că este ”extrem de atrăgătoare”. Notele acordate pe baza acestor criterii au fost asemănătoare atât în grupul bărbaților, cât și în grupul bărbaților. Ceea ce denotă faptul că ambele sexe apreciază identic frumusețea.
Fața banală e perfectă
O față simetrică perfect a primit punctajul maxim, asta însemnând că, din punctul de vedere al bărbaților, acesta este principala trăsătură pe care trebuie să o aibă chipul femeii ideale.
Acest rezultat are o explicație științifică, susțin cercetătorii. Simetria este asociată cu stabilitate și normalitate în ceea ce privește dezvoltarea.
Bărbații au mai apreciat la sexul opus și tinerețea și feminitatea.
În mod suprinzător, bărbații au apreciat fețe banale, care nu ies în evidență, în detrimentul celor cu trăsături unice. Știința are o explicație și pentru acest aspect: banalitatea este asociată cu heterozigozitate. O heterozigozitate ridicată generează diversitate genetică, în timp ce una scăzută limitează diversitate genetică.
Sursa foto: 123rf.com
Ultima modificare august 27, 2015 10:33 am