În copilărie îi analizam mereu pe cei nou veniți în grup, studiindu-le lobul urechii pentru a vedea dacă au urechi ”de dac” sau ”de roman”.
Dacă acesta era lipit de cap, tovarășul de joacă se trăgea din ”romani”, dacă era desprins de cap, atunci sigur era pui de ”dac”. Desigur, povestea ne-a bucurat când eram copii, iar cele două trăsături sunt întâlnite la toate popoarele, nu doar la cei care locuiesc în spațiul carpato-danubiano-pontic, așa că nu este decât un mit.
Totuși, genetica a împărțit forma urechilor în două: urechi cu lobi atașați de cap și urechi cu lobi dezlipiți de cap, trăsături pe care le moștenim de la părinți, bunici, etc. Determinismul genetic indică faptul că persoanele care fac parte din prima categorie au gene recesive, iar cei din a doua categorie au gene dominante.
Acest lucru ne ajută să ne dăm seama cum transmitem, mai departe, informația genetică a urechii. Spre exemplu, persoanele care au lobul lipit, deci cu gene recesive, nu vor fi moștenite de urmași în privința acestei trăsături. Persoanele care au lobul dezlipit vor da mai departe această formă a urechii. De asemenea, mai există varianta în care o persoană să fi moștenit o genă recesivă de la tată și una dominantă de la mamă, sau invers, astfel că forma urechii va fi dezlipită pentru că ”de câștigat” în războiul cromozomial are gena dominantă.
Dincolo de studiile geneticii, au existat și psihologi și sociologi care au analizat cele două trăsături fizice, pentru a stabili dacă fiecare dintre ele corespunde unui model de personalitate.
Iată ce spun urechile despre noi!
Așadar, cei care au lobul dezlipit de ureche, au descoperit oamenii de știință, sunt persoane independente, generoase, sigure pe ele, pe de o parte. Dau dovadă de o personalitate puternică și de înțelepciune.
Gautama Siddartha, fondatorul budismului, mult mai cunoscut sub numele de Buddha, avea lobii urechilor foarte lungi, dezlipiți de cap. Este o confirmare a faptului că persoanele care posedă această trăsătură sunt foarte inteligente.
Persoanele cu lobii urechii atașați de cap, pe de altă parte, indică o legătură cu comportamentele patologice. Mai exact, cercetătorii au descoperit că persoanele cu urechi ”de roman” au o minte criminală, au tendințe antisociale și sunt mai predispuși să comită infracțiuni, comparativ cu persoanele care au lobul urechii dezlipit de cap.
Descoperirea a fost realizată în cadrul unui studiu desfășurat în mai multe închisori din Statele Unite ale Americii. Lobii urechii atașați de cap mai spun despre tine că ești un spirit liber, știi să te impui și să câștigi respectul celor din jur.