De 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni ale ortodoxiei este aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini pe mormântul lui Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare. Iată ce nu știai despre Lumina Sfântă de la Ierusalim.
An de an, Patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de ierarhi şi de preoţi, unde apare focul sfânt care aprinde vata întinsă pe lespede. Înainte de a intra, însă, este percheziţionat pentru a nu avea chibrituri asupra lui cu care să aprindă focul. Patriarhul adună vata cu mâna, o pune în două cupe de aur cu găuri iese în Capela Îngerului, prima încăpere din Sfântul Mormânt. Aici sunt aprinse două buchete a câte 33 de lumânări și apoi iese din biserică pentru a le arăta credincioşilor adunaţi în faţa acesteia minunea: Lumina Sfântă.
În timp ce majoritatea ortodocşilor cred puternic în acest miracol, există şi sceptici, care spun că marele eveniment este doar o farsă.
Citește și – Tradiții în Postul Paștelui 2017
Controverse legate de Lumina Sfântă de la Ierusalim. Ce nu știai
Încă de pe vremea când Ierusalimul se afla sub conducerea musulmanilor a existat o doză serioasă de scepticism asupra acestui fenomen, însă acesta era tolerat pentru că pelerinii care călătoreau special pentru a fi martori la moment aduceau venituri consistente.
În 2001, jurnaliștii de la „The Telegraph” au încercat să afle ce-i cu acest foc. Au aflat astfel, de la un făclier armean pe nume Soukias Tchilingirian, că evenimentul nu mai are decât o valoarea vag simbolică dată de vechie. „Nu este un miracol. Preoţii greci aduc o lampă – una care a fost folosită în acest scop în ultimii 2.000 de ani – pentru a aprinde Lumina Sfântă. Pentru pelerinii credincioşi este un foc din Rai, un adevărat miracol. Dar nu şi pentru noi”, a mărturisit acesta.
Cum poate explica știința acest fenomen
Istoricul grec Michael Kalopoulos a demonstrat că lumânările impregnate cu fosfor alb pot lua foc de la sine. Asta pentru că fosforul alb, în contact cu aerul umed, tinde să ia foc spontan.
Pentru a amâna aprinderea flăcărilor, lumânările pot fi apoi înmuiate într-un solvent organic, fosforul urmând să ia contact cu aerul abia după ce acesta se evaporă. Calităţile fosforului erau cunoscute încă din antichitate, spune Kalopoulos, fiind folosit de magicienii din Caldeea în secolul V î.e.n.
Nimeni nu ştie, însă, ce se întâmplă cu adevărat în Sfântul Mormânt, în momentul în care se aprinde Lumina, în afară de Patriarhul care se află înăuntru. Credincioşii vor continua să creadă în această minune, întrucât pentru ei, credinţa adevărată nu are nevoie de de dovezi.
Citește și – Mormântul lui Iisus Hristos, redeschis publicului după renovare
Foto – Shutterstock
Ultima modificare martie 27, 2017 5:32 pm