Amenajarea casei precum un hotel este genul de idee pe care fie o iubești, fie o urăști.
Motivul pentru care ai putea respinge o astfel de sugestie este că asociezi hotelurile cu spațiile impersonale și cu designul de serie. Să nu uităm însă ca Marilyn Monroe, pe care nu o putem acuza de lipsă de personalitate, a trăit câțiva ani într-un apartament de hotel – mai exact, în interiorul Beverly Carlton, actualul hotel Avalon, din Beverly Hills.
Nu este singura. Starurile de la Hollywood, ca și majoritatea muzicienilor plecați în turnee, își petrec o mare parte din viață în hoteluri. Designul hotelier a evoluat foarte mult în ultimii ani și nu mai poate fi vorba despre uniformizare nici măcar în cele mai slab cotate hoteluri: fiecare cameră are ceva în plus sau pur și simplu diferit față de cea numerotată înaintea ei.
Dincolo de toate acestea, hotelurile au o organizare precisă, sunt construite și decorate de arhitecți și designeri, țin pasul cu tendințele, iar întreg conceptul cazării la hotel este gândit în jurul ideii de confort.
Nu trebuie să ne transformăm casa în hotel, dar putem împrumuta câteva elemente care ne vor face să ne simțim mereu ca în vacanță:
Room with a view
Sigur, poți viziona și filmul, dar știi la ce ne referim, de fapt: unele hoteluri merită vizitate fie și numai pentru panoramă. Nu doar că sunt amplasate în zone cu vedere spre întreg orașul, spre munți sau plajă, dar camerele sunt organizate în așa fel încât să te bucuri din plin de experiență, ceea ce înseamnă că au ferestre mari, balcon și lumină naturală din abundență. Ferestrele largi și înalte sunt un element cu care suntem mai puțin obișnuiți în România, unde casele tradiționale și structura blocurilor nu par să favorizeze lumina, însă, dacă ai posibilitatea să modifici pereții, nu ezita să o faci.
De la cerdac, la terasă
Una dintre cele mai fermecătoare idei pe care le putem împrumuta de la hoteluri este amenajarea unei terase, care este tot despre lumină, dar și despre relaxare. Imaginează-ți cum ar fi să te poți instala cu laptopul și să lucrezi pe terasă, să îți savurezi aici cafeaua în diminețile de sâmbătă, sau, pur și simplu, să îți tragi sufletul la finalul unei zile obositoare. Ideea nu e chiar nouă și nu o regăsim doar la hoteluri: să ne amintim de cerdac, verandă sau tinda casei.
Vei avea nevoie de un acoperiș (de preferat, retractabil), podea din lemn sau piatră, multe plante, umbrele și obiecte decorative. Dacă locuiești la bloc, terasa poate fi improvizată într-un balcon de dimensiuni mai mari, unde poți instala inclusiv scaune și o măsuță pentru cafea.
Instalează un pat generos
Adică un pat care ar putea primi întreaga familie, dar pe care îl păstrezi doar pentru tine, sau pentru voi doi. Ca la hotel. Dacă vrei să te inspiri din designul hotelier până la capăt, dormitorul și baia sunt spațiile care vor primi cea mai mare atenție. În dormitor, saltelele trebuie să fie înalte, confortabile, acoperite de cuverturi și perne asortate și realizate din materiale de cea mai bună calitate. Draperiile, cu textură plină, vor urma aceeași linie de design cu a țesăturilor care îmbracă patul.
Ce alte elemente ale designului hotelier crezi că pot fi utilizate în locuințe?
Sursa foto: Shutterstock