Cel mai mare târg european de tehnologie, IFA Berlin, care se desfășoară anual în capitala Germaniei în primele zile de toamnă, anunță și în 2017 o înglobare importantă a tehonologiei și mediului digital în sănătatea de zi cu zi și îngrijirea personală.
Periuța de dinți care-ți spune ce parte a gurii e neglijată, aparatul de demachiat cu aburi, aplicația de parenting conectată la termometrul și biberonul bebelușului sunt doar câteva dintre minunățiile prezentate la IFA 2017.
Multe dintre gadgeturile și dispozitive eminamente statice devin portabile – cum am văzut în cazul Care Orchestrator, soluția Philips pentru cei care suferă de tulburări cronice de somn și afecțiuni respiratorii.
Pe lângă dispozitivul de folosit acasă (practic o mască de oxigen ușor de purtat și de folosit), există inclusiv un DreamStation Go, device de îmbunătățire a respirației în somn ce poate fi folosit în călătorii, inclusiv în cele cu avionul. De fapt, vorbim despre o soluție integrată, întrucât datele colectate de dispozitiv sunt stocate într-o platformă unică, de tip cloud, care permite medicilor să ofere pacienților suport personalizat și educație la domiciliu.
În multe locuri am văzut și auzit despre Alexa, asistenta digitală personală de la Amazon, gata să se conecteze cu dispozitivele inteligente din locuință sau din birou și aptă să le utilizeze la comanda ta vocală, pentru a-ți lăsa mâinile libere. De altfel, casa inteligentă este un alt concept pe care l-am întâlnit la multe standuri de la IFA.
Prima aplicație medicală pentru bebeluși
Digitalizarea ajunge și în parentingul modern, prin platforma Avent uGrow, dezvoltată de Philips. Aceasta e prima aplicație medicală pentru bebeluși și funcționează cu dispozitive conectate (termometru auricular – deja disponibil în România, biberon inteligent – care știe exact cât a mâncat bebe la o masă, și care se va lansa în curând. purificator de aer, dispozitiv de iluminat inteligent Philips Hue ș.a.).
Proceduri și gadgeturi care se mută de la salon acasă
Un trend care a luat avânt este mutarea procedurilor de frumusețe de la salon acasă: Panasonic Facial Steamer EH-XS01 este un curățător de ten pe bază de nanoparticule de abur de care poate fi folosit zilnic pentru demachiere. Aparatul promite efecte antirid semnificative pe termen lung și nu este mai mare decât un borcan de castraveți, deci este și foarte portabil.
Am testat aparatul, iar senzația nu e deloc neplăcută. Aparatul vine la pachet cu o aplicație de smartphone dedicată, cu ajutorul căreia fiecare utilizator primește un plan personalizat de utilizare. Producătorul promite că scapi de 92% din părul nedorit după numai trei tratamente.
Mai ții minte placa Wii Fit, pe care o puteai folosi pentru ședințe de yoga, pilates și alte sporturi acasă, cu ajutorul jocului Wii? Dar aparatele acelea de salon care vibrau? Am dat la IFA peste Casada Power Board, un dispozitiv de făcut sport acasă care le combină oarecum pe cele două: placa are programe de vibrație care pot fi integrate în ședințele de antrenament sportiv de acasă. Musculatura va fi astfel stimulată, dar fără a afecta articulațiile. Prețul ajunge variază între 1500 și 2000 de euro.
De asemenea, datele stocate de aplicație pot fi comunicate medicului dentist.
Surse foto: arhiva personală, philips.com, panasonic.com, casada.de
Citește și:
Noutăți de la IFA2017. Ce gadgeturi ne-au atras atenția
CES 20-17: 5 gadgeturi care ușurează viața