Ce este kendama, jocul de îndemânare care i-a înnebunit pe tineri

.

În ultima perioadă un joc i-a înnebunit pe tineri. Ce este kendama? Cum se joacă și câți fani are în România?

Ce este kendama și cum se joacă

Kendama este un joc de îndemânare japonez. Jocul Kendama este un obiect (preferabil din lemn) format dintr-o țepușă, 3 cupe și o bilă care este atașată printr-o sfoară de mâner. Corpul principal – kenul sau sabia are un vârf  sau țepușă care se numeste kensaki. Partea opusă, cupa bază se numește chuzura. Cele două cupe de lângă kensaki sunt de două mărimi, cea mică se numește Kozara și cea mare Ozara.  Bila se numește tama care înseamnă dama în limba japoneză.

Kendama este un joc de atenţie, este un joc de coordonare, este un joc de strategie. De obicei, jocul de Kendama este recomandat copiilor peste 4 ani.

Acest joc japonez se joacă prin scheme. Ideea principală este ca bila să fie prinsă ori în cupe ori în țepușă prin diverse scheme cu dificultăți diferite. O carte publicată de Asociația Japoneză de Kendama a listat nu mai puțin de 101 scheme de kendama, dar se presupune că ar fi mii de asemenea scheme.

Cum a apărut kendama

Kendama își are originea la sfârșitul secolului XVII, începutul secolului XVIII. Cel mai cunoscut strămoș al kendamei este bilboquet, un joc francez din secolul XVI.

Jocul de kendama a ajuns în Japonia din vest în 1777 și a devenit un joc pentru adulți, cine greșea o schemă trebuia să bea. Jocul a devenit extrem de popular în perioada Edo (1600 – 1868).

Jucăria pe care o cunoaștem azi își are ca loc de naștere orașul Hatsukaichi din provincia Hiroshima.

Competitii de kendama

Prima competiție de kendama a avut loc în 1979 și federația britanică de kendama a fost primul grup care a organizat o competiție în afara Japoniei în 2008.

O cupă mondială de kendama se organizează anual. Competiția premiază diverse formate.

Există diverse competiții de kendama și în România, un campionat național de kendama la Cluj și câteva competiții locale organizate de diverse grupuri ce comercializează acest tip de jucării.

Magazine în care găsești jucaria kendama

Cele mai multe magazine ce comercializează kendame sunt magazine online, dar acestea se găsesc și în hypermarketuri și librării mai nou.

Ce este kendama și ce preț are puteți verifica pe site-uri gen emag.ro, sweetkendamas.ro, giftology.ro, dol.ro, libris.ro etc

Cât costa kendama

O kendama originală poate costa de la 69 de lei până la 300 lei, variantele mari.

Exemple de Kendama pe care le poți găsi în magazine. Vezi pozele cu kendama

Kendama Prime Grain Split – Maverick. O găsești în magazinul sweetkendamas.ro la prețul de 139 lei

Kendama Prime Stripe Goochi. O găsești în magazinul cărturești.ro la prețul de 119 lei

Kendama Play Pro K. O găsești în magazinul emag.ro la prețul de 137,84 lei

Trucuri pentru începători

Înainte de a te apuca să încerci acest joc, trebuie să îți alegi kendama potrivită. O variantă mai ușoară și mai mică de 18 cm este perfectă pentru a încerca cele mai simple scheme.

Cum să faci schema Spike – cel mai simplu trick kendama

Cum să faci schema Sfeșnicul

Cum să faci schema Moshikame

Sursa foto 123rf

Citește și Fetele și Jocurile

Citește și  Top 5: Celebrităţi dependente de jocurile video

Ultima modificare decembrie 8, 2017 6:16 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale