Există o poveste veche ce descrie perfect ce este zona de confort și cum funcționează ea.
Într-un sătuc japonez, bărbații se ocupau de pescuit, iar femeile de comerțul peștelui prins. În fiecare dimineață, bărbații se duceau pe mare și se întorceau cu plasele pline de pește. Femeile luau coșurile pline de pește și plecau în satele învecinate pentru a vinde peștele proaspăt.
Într-o zi, bărbații au întârziat și femeile au primit seara peștele de vândut. Deși era periculos, din cauza animalelor și a hoților, femeile au pornit la drum. Noaptea le-a prins pe drum, așa că au decis să se oprească într-o poieniță pentru a se odihni. Și-au pus coșurile cu pește în copaci, pentru a nu atrage animalele pădurii. Din păcate, niciuna dintre femei nu putea dormi.
Una dintre femei a venit cu o idee trăznită, să pună coșurile cu pește aproape de ele. Ideea a funcționat, toate femeile au adormit instant amețite de mirosul de pește. Asta era zona de confort a femeilor: mirosul de pește.
Zona de confort este extrem de importantă pentru viața personală și profesională.
De ce iubim zona de confort?
Pentru că înseamnă siguranță, familiaritate și relaxare.
Ce nu ne oferă zona de confort?
Diversitate, adrenalină și noutate.
De ce trebuie să ieșim din zona de confort?
Pentru că învațam lucruri noi. Ideile și conceptele noi nu vin persoanelor care își respectă zona de confort.
Pentru că nu ne dezvoltăm. Nu vom deprinde abilități noi dacă nu încercăm lucruri noi. Universul se schimbă, trebuie să ne schimbăm o dată cu el.
Pentru că devenim sclavii rutinei. Rutina nu aduce îmbunătățiri stilului nostru de lucru. Mintea e ca o parașută, funcționează numai când este deschisă.
Cum ieșim din zona de confort?
- Înțelege-te pe sine.
- Învață de la alții!
- Pune în practică ce ai învățat la punctul 2.