Nu e nici o glumă. Cât mai ţine vremea cu noi, putem planta flori, ca să ne colorăm toamna asta şi primăvara viitoare, sau arbori şi arbuşti veşnic verzi.
Ce flori plantezi în noiembrie
Plantează panseluţe în jardinierele din balcon sau în straturile din grădină în care ai pus, deja, în adâncime, bulbi de lalele, narcise sau zambile. Altă variantă: tufănelele. În ghivece – pentru balcon – sau plantate direct în grădină. Rezultatul scontat: ai flori acum (panseluţe, tufănele) şi vei avea şi la primăvară (panseluţe, lalele, narcise, zambile).
Ce arbuşti plantezi în noiembrie
Cei mai cunoscuţi sunt thuia şi ienuperii. Te-ai cam plictisit de ei, vrei ceva nou? Avem alternative. Şi pentru grădină, şi pentru balcon: ilexul (simplu sau panaşat, ca în poza de mai sus) şi diferite conifere “de fiţe” (tunse sau tratate în aşa fel, încât au tot felul de forme, de la spirale, la crenguţe cu smocuri de frunze în vârf). Rezultatul scontat: vei avea o grădină şi/sau un balcon de invidiat şi acum, şi la primăvară. Şi chiar mulţi ani de acum încolo, dacă nu uiţi să uzi plantele peste vară, să le cureţi, să le tratezi. Despre toate astea, însă, vom vorbi la timpul potrivit.
Cum plantezi brazi în noiembrie
Ce ar fi să plantezi în grădină, sub geam, un brăduţ? Pentru balcon cumperi unul mic, în ghiveci. Rezultatul scontat: verde viu şi parfum de cetină. Plus că nu vei mai alerga după pomul de Crăciun. Dacă îl uzi vara mai des, te vei bucura mai mulţi ani de brăduţ.
De curând te-am învăţat să plantezi bulbii florilor de primăvară – lalele, narcise etc. Dar capitolul “bulboase” nu e încheiat: acum este momentul să scoţi din pământ gladiolele, tuberozele, daliile, cana, cala. Ele nu pot rezista afară, peste iarnă. Aşa că le scoţi din pământ şi le “cazezi” într-un loc răcoros şi uscat, până la primăvară. După jumătatea lunii aprilie le vei planta, din nou, afară.
Foto: Shutterstock