Cazanele Dunării, locul unde descoperi forța apelor!

.

Când ajungi la Cazanele Dunării, este imposibil să nu te îndrăgostești de marele fluviu. Defileul masiv, săpat prin Carpați oferă turiștilor o mulțime de povești vechi, legende și atracții inedite. Cazanele Dunării este una dintre cele mai frumoase zone din țară în care vei dori să te întorci.

La Cazane Dunării, apele fluviului străbat cea mai spectaculoasă zonă a defileului și reprezintă unul dintre cele mai importante locuri de vizitat din România. Împărțite în Cazanele Mari și Cazanele Mici, este reprezintă sectorul în care fluviul trece printre Munții Carpați și își continuă drumul spre Delta Dunării.

Relief și particularități în Parcul Natural Porțile de Fier

Cazanele_Dunării

Cazanele Dunării au o lungime de 9 km. În unele locuri, sunt atât de înguste, că Dunărea se strâmtează la numai 230 de metri lățime. Aici, fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși și spectaculoși, de o frumusețe rară, iar viteza apei depășește 5 metri pe secundă. Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia).

În pereții de stâncă de la Cazanele Mari există cele două grote deja celebre, peșterile Gura Ponicovei și Veterani. Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (Serbia). Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare și Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier.

Trasee pe munte și pe apă la Cazanele Dunării

Dacă nu ai reușit să ajungi la Cazanele Dunării, ar fi bine să pui această zonă pe harta excursiilor tale cât mai curând. Posibilitățile de cazare sunt tot mai numeroase în ultimii ani, iar turiștii se pot bucura de plimbări cu barca pe Dunăre și de trasee montane în Parcul Național Porțile de Fier. Primăvara, sunt minunate crângurile cu liliac înflorit pe munți, iar turiștii perseverenți pot căuta laleaua de Cazane, o adevărată frumusețe care crește doar în țara noastră.

Cazanele Dunării adăpostesc și alte specii rare de plante precum colilia, stânjenelul de stâncă, săpunărița roșie sau clopoțeii Cazanelor. Pentru iubitorii de animale rare, Cazanele oferă șansa de a întâlni broasca țestoas a lui Hermann, gușteri, diverse reptile și șopârle, vipere cu corn, iar în peșteri, câteva specii de lilieci deosebite.

Locuri pe care nu trebuie să le ratezi la Cazanele Dunării

chipul lui Decebal la Cazanele Dunării

Chipul lui Decebal sculptat în stâncile care străjuiesc Cazanele Mici reprezintă cel mai căutat și cunoscut obiectiv turistic din zonă. Admirat din barcă, de pe apa fluviului, chipul marelui rege dac este maiestuos și va rămâne multă vreme în amintire. Este cea mai mare sculptură din Europa, de 55 de metri înălțime, terminată în anul 2004 după modelul sculpturilor masive de la Muntele Rushmore din America.

Chipul lui Decebal la Cazane a fost inițiativa omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan, executată cu un efort financiar și omenesc deosebit și a devenit curând un adevărat simbol național de care suntem mândri.

Tabula Traiana

Tot pe calea apei se poate ajunge la această inscripție veche de mai bine de 2000 de ani, care marchează amprenta lăsată de romani pe aceste meleaguri. Ea este săpată în munte, pe malul sârbesc, la ieșirea din Cazanele Mici și conține următorul text:

„Împăratul Cezar fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest drum”

De-a lungul stâncilor din Cazane au mai fost 10 astfel de table cu inscripții din perioada lui Cezar, dar numai aceasta s-a mai păstrat și merită văzută într-o excursie cu barca.

Peșterile de la Cazanele Dunării

Pestera Ponicova Cazanele Dunării

Ascunse în malurile Dunării și parțial inundate, pot fi vizitate cu barca peștera Ponicova și Grota Veterani. Ponicova este cea mai mare peșteră din zonă, formată din mai multe săli și tuneluri, pe două etaje, care comunică între ele. Poate fi vizitată numai cu echipament de protecție, neapărat cu cizme și lanterne. Această peșteră are și o intrare mai accesibilă, de pe uscat, de pe drumul DN57, dar intrarea la care se ajunge pe apă este mult mai căutată de turiști. Peștera Ponicova a fost inundată de Dunăre după construcția barajului de la Porțile de Fier. Ea este una dintre cele mai interesante rezervații speologice din țară, în care au fost găsite oase și fragmente de ceramică din ere străvechi.

Grota Veterani, considerată de unii istorici un vechi altar închinat zeului Zamolxe, a fost în vremurile noastre folosită drept punct strategic de apărare și fortificată de Veterani, un aghiotant al comandantului armatei austriece cantonate la Caransebeș. Grota poate fi vizitată doar pe calea apei și se recomandă cizme de cauciuc și lanterne.

Peștera Gaura cu muscă are un nume de poveste și chiar este legată de povestea unui balaur ucis de Iovan Iorgovan. Din capul acestui balaur ar fi ieșit muște vampiri, atât de rele că putea ucide animalele și copiii. Povestea are o bază reală, deoarece în zonă au existat astfel de muște care ciupeau animalele în zonele cu piele fină producând inflamații atât de severe, că nu mai puteau respira. Muștele acestea teribile au dispărut după ce a fost construit barajul de la Porțile de Fier, care a schimbat microclimatul zonei.

Frumoasa Mănăstire Mraconia

manastirea Mraconia

Ridicată pe mal, chiar deasupra apelor Dunării, pe un loc întărit unde a existat un lăcaș de cult străvechi, mănăstirea cu zidurile ei albe este de o frumusețe rară. Ea iese ușor în evidență prin silueta zveltă și elegantă în valea Mraconia, valea apelor întunecate, așa cum s-ar traduce acest nume. Dar sub zidurile moderne, zac ruinele unei biserici mult mai vechi, care a îndurat și foc, și furtuni, și jaful otomanilor, pentru a fi în final acoperită de apele Dunării, după construcția barajului. Se spune că în verile secetoase, când scad apele la Cazane, se mai văd ruinele în formă de cruce, uitate de vremuri.

Alte atracții în apropiere de Cazanele Dunării

Mănăstirea Sfânta Ana, construită pe Dealul Moșului, lângă orașul Orșova, a fost întemeiată de jurnalistul Pamfil Șeicaru, care a luptat în război în aceste locuri. Scăpând cu viață după ce a fost la un pas de explozia unui obuz pe Dealul Moșului, Șeicaru a ridicat mănăstirea în semn de recunoștință lui Dumnezeu și în memoria tuturor eroilor români.

Mănăstirea Vodița, închinată Nașterii Maicii Domnului și Sfântului Antonie cel Mare, este așezată la numai un kilometru distanță de apele Dunării, la aproximativ opt kilometri est de Orșova. În dreptul mănăstirii, pe drumul principal, se află așezată o troiță de lemn.

manastirea vodita Cazanele Dunării

Muzeul Hidrocentralei Porților de Fier găzduiește exponate salvate de pe insula Ada Kaleh, costume populare și obiecte specifice comunității turce, dar și artefacte străvechi dintr-o perioadă anterioară neoliticului, semn că zona a fost locuită cu peste 10.000 – 11.000 de ani în urmă.

Muzeul de Artă din Drobeta, găzduit de o clădire somptuoasă, ridicată de familia unui afaceriști italieni bogați. În perioada comunistă, a fost amenajată drept reședință pentru cuplul Elena și Nicolae Ceaușescu, iar după Revoluție a deveni Muzeu de Artă și introdusă pe lista monumentelor UNESCO.

foto: wikipedia/arhiva personală

Citeşte şi care sunt afluenții Dunării!

Ultima modificare ianuarie 10, 2023 5:05 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale