Dacă vrei să fii sigură că micuţul tău e pe mâini bune, caută-ţi o bonă calificată. De ce e bine să faci acest lucru îţi explică mai jos Ana Derumeaux, managerul organizaţiei „Scufiţa Roşie”. Află mai multe despre cum ar trebui să fie bona ideală în articolul din revista Unica de iulie, recent apărută pe piaţă.
Ce calităţi trebuie să aibă o bonă bună? E important să aibă experienţă sau e irelevant? E de preferat o doamnă mai în vârstă sau o fată tânără?
Ocupaţia de bonă/baby-sitter este introdusă de mai bine de 2 ani în Codul Ocupaţiilor din România (cod COR 531103) ceea ce înseamnă că există un standard profesional care defineşte exact competenţele pe care trebuie să la dobândească oricine doreşte să practice această meserie în mod legal şi calificat. Cursul de calificare acreditat de Autoritatea Naţională pentru Calificări (fosta CNFPA) presupune absolvirea unui examen de certificare după parcurgerea unei curricule de 360 de ore (120 ore curs teoretic şi 240 ore de stagiu parctic).
|n afara competenţelor profesionale certificate, o bonă bună trebuie să iubească lucrul cu copiii, cărora să le poată transmite sentimentul că sunt ocrotiţi, îngrijiţi în tot ce au nevoie şi stimulaţi să se dezvolte corespunzător vârstei lor.
Nu cred în clasificarea calităţii serviciilor unei bone în funcţie de anii de lucru petrecuţi în îngrijirea copiilor, la fel cum nu cred că dacă cineva a avut 5 copii de crescut acest lucru înseamnă că ştie să o facă respectând standardele impuse de ocupaţia de bonă calificată. De aceea există educaţia formală şi certificarea competenţelor de îngrijire, care împreună cu talentul pedagogic, altruismul şi păcerea de a lucra cu copiii formează nucleul trăsăturilor unei bone bune, indiferent de vârstă.
Cum îţi dai seama că bona aleasă nu este potrivită pentru copilul tău?
Ar fi de dorit ca părinţii să realizeze nepotrivirea înainte de a face alegerea propriu-zisă. în acest sens se pot ghida după elementele din dosarul bonei (certificat de calificare, evaluare psihologică, analize medicale, recomandări, garanţia oferită de organizaţia unde este angajată aceasta, în cazul bonelor calificate la Crucea Roşie) şi, de asemenea, în urma unei probe de lucru cu copilul, la care să asiste familia.
Cât de strictă trebuie să fie bona cu un copil? E mai bine să-l răsfeţe sau să-l pedepsească cu stricţete? Toate îngrijirile şi educaţia acordate unui copil trebuie făcute cu dragoste şi conform vârstei şi nevoilor specifice ale acestuia. De aceea, este important ca bona să fie calificată pentru comunicarea eficientă cu copilul şi familia sa, pentru asigurarea condiţiilor de igienă, planificarea activităţii zilnice pentru stimularea creşterii armonioase a copilului, pregătirea hranei şi alimentaţia sănătoasă pentru copil, formarea/dezvoltarea deprinderilor copilului în raport cu vârsta lui, mobilizarea copilului în natură, respectarea şi aplicarea prescripţiilor medicale, supravegherea stării de sănătate a copilului şi acordarea măsurilor de prim ajutor, dacă este cazul.
Chiar dacă nu există o lege funcţională dedicată acestei probleme, ce măsuri trebuie să avem în vedere când angajăm o bonă? Până la apariţia unor reglementări specifice care să protejeze mai bine atât copiii, cât şi persoanele care practică ocupaţia de bonă/baby-sitter, Crucea Roşie Română – Filiala Sector 6 Bucureşti a înfiinţat serviciul de babysitting „Scufiţa Roşie” din anul 2011, ca o alternativa pentru practica la negru şi neprofesionistă a îngrijirii copiilor la domiciliu. Un contract de muncă legal cu bona, care presupune existenţa unei fişe a postului, cu îndatoriri, responsabilităţi şi competenţe de îngrijire ce pot fi evaluate în permanenţă, constituie o asigurare pentru calitatea serviciilor de babysitting prestate în beneficiul copilului.
Este necesar să ceri un profil psihologic persoanei care îţi va îngriji copilul? Evaluarea psihologică din partea unui psiholog autorizat pentru testarea şi întocmirea unui profil psihologic este foarte importantă deoarece oferă părinţilor informaţii veridice despre sănătatea mentală a persoanei care va avea grijă de copilul lor şi compatibilitatea acesteia cu familia în care va lucra. Spre exemplu, la Crucea Roşie, serviciul de babysitting „Scufiţa Roşie” colaborează cu psih. Romeo Mocanu, un excelent profesionist membru al Colegiului Psihologilor din România, care are responsabilitatea evaluarii psihologice şi a monitorizarii tuturor bonelor angajate în organizaţia noastră.
Care sunt cele mai mari greşeli pe care le fac părinţii referitor la angajarea unei bone? Din punctul de vedere al serviciului de babysitting „Scufiţa Roşie”, care promovează calitatea şi siguranţa în ceea ce priveşte îngrijirea copiilor, riscurile la care se expun părinţii prin angajarea la negru, pe baza unui anunţ de ziar, a unei bone necalificate sunt cele legate de securitatea copiilor şi a bunurilor din locuinţă, de posibilele abuzuri şi/sau neglijenţă din partea unei persoane care nu prezintă garanţii profesionale.
Aşa cum nici un părinte responsabil nu şi-ar lăsa copilul pe mâna vracilor în cazul unei îmbolnăviri, ci apelează la servicii medicale calificate şi certificate, cred că şi alegerea bonei trebuie să ţină seama de competenţele specifice pentru îngrijirea copiilor, pe care bonele le dobândesc în urma cursurilor de calificare profesională.
Pentru informaţii suplimentare vă invităm să accesaţi www.scufitarosie.org