Îţi mai aminteşti de când nu ai mai spălat geamurile, reîmprospătat perdelele sau de când nu ai mai şters praful din colţurile cele mai ascunse?
Pentru a descoperi cât de mult ţii la aspectul casei tale, răspunde întrebărilor următorului test. Apoi citeşte paginile următoare. Vei găsi o mulţime de reguli de bază pentru o igienă impecabilă. Şi multe alte sfaturi, pentru a face totul mai bine şi mai repede
1. La cât timp te ocupi de curăţenie? a Câte puţin, în fiecare zi. b Atunci când casa mea devine de nelocuit. c Nu am deloc timp să o fac. d Îi pun pe alţii să o facă.
2. De câte ori dai cu aspiratorul? a În fiecare zi, înainte de micul-dejun. b Odată pe săptămână. c Doar când aştept pe cineva în vizită. d Echiar necesar să ai un aspirator?
3. Când te apuci de spălatul vaselor? a Imediat după ce am terminat de mâncat. b Negreşit, în fiecare seară. c Când chiuveta s-a umplut de vase murdare. d Când nu ţi-a mai rămas nici măcar o farfurie curată.
4. La cât timp speli cârpele de vase? a În fiecare zi. b Odată pe săptămână. c Nu foarte des. d Sincer? Nu-mi amintesc.
5. Când ai dezgheţat ultima dată frigiderul? a Am un model care se dezgheaţă automat şi îl curăţ regulat. b De obicei, când e mai multă gheaţă decât mâncare. c Când nu se mai închide uşa. d Acum trei ani.
6. Cineva a spus că ştersul prafului este inutil. Ce crezi despre asta? a Ştersul prafului este terapie curată. b Un tur rapid cu cârpa în mână nu face rău. c Este exagerat, însă la câteva săptămâni trebuie să o faci şi pe aste. d Sunt absolut de acord.
7. Acarienii din praf murdăresc şi aşternuturile. Tu cât de des le schimbi pe alte tale? a Odată pe săptămână. b Odată la două săptămâni. c Odată pe lună. d Nu ţin minte.
8. Ai avut o petrecere acasă. Când te apuci de făcut ordine? a De cum pleacă prietenii. Chiar dacă ajungi să te culci dimineaţă, nu te laşi până nu aşezi totul la loc. b Seara, nu mă gândesc decât la cum să mă distrez mai bine. Şi amân curăţenia până a doua zi dimineaţa. c Încerc să le aşez pe toate, încetul cu încetul, în zilele următoare. d Nu am musafiri decât foarte rar.
9. Cât de curată este baia ta? a Este mereu impecabilă. b În fiecare dimineaţă, aranjez câte puţin prin baie. c Odată pe săptămână, o curăţ cu apă şi clor. d Nu sunt foarte exigentă: o curăţ când mi se pare foarte murdară.
10. Ce faci când îţi sună musafirii la uşă? a Nimic, deja totul este impecabil. b Dau o raită, rapid, cu aspiratorul prin toată casa. c Mă scuz din timp pentru dezordine. d Pentru a evita asemenea surprize, rar invit
Majoritate A
Bravo! Ştii să cureţi casa „ca la carte“. Ştergi praful, lustruieşti şi cureţi în profunzime fiecare încăpere şi ai mereu o pereche de mănuşi din cauciuc noi într-un sertar. În acest caz, lectură plăcută: o persoană exigentă, ca tine, cu siguranţă că va găsi în paginile următoare, un sfat folositor.
Majoritate B
Nu eşti o maniacă în ale curăţeniei, dar casa ta este de ajuns de curată, chiar dacă nu ţi-ai făcut un hobby din a da luciu mobilei. În acest caz, nu trebuie decât să faci un mic efort şi să pui în practică micile trucuri pe care le vei găsi în paginile următoare. Te vom ajuta să faci curăţenie cu mai mult spor.
Majoritate C
Recunosaşte: petreci mai mult timp căutând prin casă un lucru pe care nu-l găseşti din cauza dezordinii, decât făcând ordine şi curăţenie. Pentru tine, aceste pagini sunt indispensabile. Te vor ajuta să înţelegi că un cămin curat este, mai întâi de toate, unul sănătos. În care toată lumea trăieşte mai bine.
Majoritate D
Fără îndoială, casa ta este cam murdară. Însă, în loc să te simţi jenată, suflecă-ţi manşetele şi aruncă o privire pe paginile următoare. Vei învăţa cum să te ocupi de casa ta metodic, constant şi cu multă atenţie. Pentru a o transforma într-un loc mai frumos şi mai confortabil atât pentru tine cât şi pentru familia ta.
Foto: Thinkstock