Te-ai gândit vreodată că ai putea avea preconcepții față de câinele tău? Poate că sună ciudat, dar felul în care ne tratăm și îngrijim câinii se bazează, de multe ori, pe zvonuri, fără fundament în realitate. Miturile pe care le vom prezenta ne arată din plin că niciodată nu trebuie să luăm informațiile ca atare, fără să le verificăm:
- Nu e bine să îi schimbi mâncarea câinelui
E perfect normal să vrei ca animalul tău să se bucure de cea mai bună hrana de caini. Iar dacă afli că e chiar nesănătos pentru câinele tău să schimbi brandul sau sortimentul de hrană, probabil nu o s-o faci. Însă acest mit este un fals complet. De fapt, chiar opusul este valabil.
Câinii pot consuma un nou tip de hrană la fiecare masă, fără niciun fel de problemă. Organismul lor poate procesa, fără riscuri, sortimente variate de hrană, atâta timp cât le oferi hrană de calitate. Mai mult decât atât, studiile din domeniu ne arată că hrănirea câinelui cu același sortiment de mâncare poate duce la apariția unor alergii.
- Dacă are nasul uscat, înseamnă că e bolnav
Aceasta e un mit foarte cunoscut. Pentru că știm că nasul câinilor este, în general, umed, presupunem că sunt bolnavi dacă au nasul uscat. Însă nasul câinelui nu e un indicator pentru starea sa de sănătate.
Sunt multe situații în care un câine poate avea nasul uscat, fără ca acesta să fie bolnav. Spre exemplu, nasului unui câine se usucă în timpul somnului, dacă nu bea suficientă apă sau chiar numai pentru că stă prea aproape de calorifer. Important e să nu intri în panică, iar, dacă situația persistă, să duci câinele la veterinar.
- Câinii nu disting culorile
Mult timp s-a crezut că toți câinii văd doar alb, negru și nuanțe de gri. De fapt, mulți oameni continuă să creadă acest mit chiar și în prezent. Această preconcepție a apărut în trecut, într-o vreme când știința nu era avansată și cercetătorii nu cunoșteau la fel de bine ochiul canin.
În realitate, lucrurile stau diferit. Câinii pot distinge culorile, însă nu la fel de bine ca oamenii; de aici și preconcepția privind culorile. Felul în care văd câinii poate fi asociat cel mai bine cu daltonismul, deși există diferențe. Se pare că patrupezii văd, mai ales, în nuanțe de albastru, galben-verzui, galben și diverse nuanțe de gri.
- Câinele care dă din coadă e fericit
Acest mit are la bază un sâmbure de adevăr, însă asta nu schimbă faptul că este doar un mit. Cu toții avem în minte imaginea câinelui fericit, care sare, dă din coadă și se agită cu entuziasm. În consecință, avem tendința să asociem datul din coadă cu o stare de bucurie.
Însă acesta nu e cazul întotdeauna. Câinii nu dau din coadă doar atunci când sunt fericiți. Datul din coadă e doar o altă formă de comunicare pentru câini. Deși indică, de obicei, bucurie, poate să arate și alte emoții, precum frică, anxietate sau chiar agresivitate. În consecință, chiar dacă vezi că dă din coadă, e mult mai bine să analizezi întregul limbajul corporal al câinelui, înainte să îl mângâi.
- Câinii îmbătrânesc într-un an cât oamenii în 7
Această prejudecată pornește de la durata scurtă de viață a câinilor, în comparație cu cea a oamenilor. Însă nu este corectă, deoarece câinii îmbătrânesc foarte diferit de oameni.
Spre exemplu, un câine cu vârsta de un an, nu este ca un copil de 7 ani, ci mai degrabă ca un adolescent, de 15-16 ani. Asta pentru că procesul de îmbătrânire al câinilor e foarte rapid în prima parte a vieții lor. Foarte interesant este că, pe măsură ce avansează în vârstă, procesul de îmbătrânire al câinilor încetinește. Astfel, un câine bătrân, de 10-12 ani seamănă mai degrabă cu un om la vârsta mijlocie, decât cu un om în vârstă.
Sursa foto: Shutterstock