Un loc mirific, ocrotit de vârfurile cele mai înalte din Făgăraș, Castelul de lut din Valea Zânelor, te îmbie să te odihnești și să asculți natura. Totul este desprins din poveste la Castelul de lut, de la valea vizitată de zâne, la turlele de piatră care ascund făpturi fantastice.
Castelul de lut, recent construit în urma unei inițiative particulare, a devenit în câțiva ani cel mai vizitat obiectiv turistic de lângă Sibiu și unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din România.
O familie de tineri din București a căutat un refugiu magic lângă munte pentru o viață tihnită. Și l-a găsit pe malul râului Porumbacu, sub vârful Negoiu, al doilea cel mai înalt vârf din Carpați, foarte aproape de comuna Porumbacu de Sus din județul Sibiu.
Locul este de-a dreptul încântător, o pajiște largă, mereu verde, ocrotită de munți, mărginită de apa zglobie a râului Porumbacu pe care, în verile mai secetoase, îl poți trece cu piciorul.
O legendă veche spune că pe aceste pajiști vin zânele devreme în zori, să se bucure de apă și de soare. Fâneața este parfumată, lumina este de-a dreptul magică, iar grădina din jurul castelului este o adevărată încântare. Amenajată cu multe flori, cu brazi, cu iarbă deasă și mobilier rustic, grădina de la Castelul de lut te îmbie să stai câteva ore la odihnă, la un picnic savuros.
În Castel nu te poți caza, deși aceasta este intenția proprietarilor pe viitor, dar pentru o sumă modică la intrare, îl poți vizita în liniște, poți face poze feerice, desprinse parcă din cărțile cu povești. Copiii sunt cei mai fericiți aici, deoarece castelul cu turlele lui mici de piatră și cu acoperișul țuguiat îi provoacă să caute piticii și spiridușii care se ascund prin odăi.
Castelul de lut, un loc unic în lume
Totul a început de la o idee grozavă de a avea propria casă de poveste și a ieșit de minune! Castelul de lut este chiar din lut, doar turnurile sunt din piatră, iar acoperișul, ușile și ramele ferestrelor sunt din lemn, lucrate manual de meșteri din zonă. S-au respectat tehnici vechi de construcție și materialele naturale, care dau un farmec deosebit construcției devenită astfel un loc unic în lume.
Iar turiștii chiar au venit din toată lumea pe măsură ce Castelul de lut a câștigat popularitate prin arhitectura lui desprinsă din basme. Proprietarii declarau la începutul acestui proiect că s-au inspirat mai ales din povestea celor 7 pitici și a Albei ca Zăpada.
Ce mai poți vizita în zonă
După o gustare la Castelul de lut (pe care ar fi bine să îl vizitezi într-o perioadă puțin aglomerată) și după un moment de odihnă, poți pleca în scurte excursii în zona care este foarte bogată în obiective turistice, peisaje și locuri atractive pentru iubitorii muntelui.
Stațiunea Climaterică Sâmbăta și Mănăstirea Brâncoveanu, locuri tihnite, mereu verzi, la poalele Făgărașilor, cu un aer minunat de curat. În zonă se fac trasee către Chilia Părintelui Arsenie Boca și Izvorul Părintelui Arsenie Boca.
Palatul Brâncovenesc din Sâmbăta de Sus, ultimul palat construit de domnitor și renovat în ultimii ani fără să se țină cont de toate detaliile arhitecturii specifice. Palatul poate fi văzut doar la exterior, el fiind concesionat de o firmă care vrea să deschidă aici un hotel.
Mănăstirea Cisterciană de la Cârța din care au mai rămas câteva ruine, ziduri și morminte, dar și turnul în care se afla clopotnița.
Palatul Brukenthal din Avrig a fost reședința de vară a lui Samuel von Brukenthal. Renovată recent, Orangeria și grădina vastă sunt folosite azi mai mult pentru evenimente, dar te poți opri să savurezi o înghețată în zilele toride.
Cetatea medievală din Făgăraș, un bastion puternic de apărare a zonei și totodată loc de adăpost pentru doamna Stanca și familia domnitorului Mihai Viteazu, transformată ulterior într-o reședință princiară unde aveau loc întruniri și baluri, pe lângă consfătuirile politice și strategice.