Castelul Bran fascinează prin frumusețea lui austeră, prin istoria și legendele atât de bogate cu care s-a înconjurat de-a lungul timpului. Turiștii români și străini deopotrivă cunosc mai bine Castelul Bran drept Castelul lui Dracula.
Ridicat pe o stâncă masivă, Castelul Bran străjuiește intrarea în culoarul Rucăr-Bran pe care se poate ajunge din Brașov spre inima Transilvaniei. De o parte și de alta, este păzit de munții Bucegi și Patra Craiului, iar valea îngustă de la poalele castelului este de o frumusețe rară, devenită azi una dintre cele mai căutate locuri de vizitat din România.
Ridicat de teutoni, deținut de urmașii Casei Regale
Știai că ”Bran” înseamnă poartă și că legendarul castel, aflat la poarta Transilvaniei, a fost ridicat de cavalerii teutoni? Istoria acestui loc este deosebit de bogată, la fel de frumoasă și misterioasă precum zidurile fortăreței celebră azi în toată lumea.
Cetatea, care avea rol de apărare și rol de vamă, a fost ulterior extinsă și consolidată de comunitatea sașilor din Transilvania. Păzită de mercenari, ea era văzută drept o pavăză puternică în fața înaintării Imperiului Otoman și era folosită de domnitorii români drept refugiu.
Castelul Bran a fost un punct strategic important pentru Vlad Țepeș, aliat cu Branul și Brașovul în timpul primei sale domnii. Dar, în a doua domnie, Țepeș intră în conflict cu sașii care îl susțineau la tron pe oponentul lui și trece prin foc și spadă cartierele săsești de la marginea Brașovului.
Drept urmare, cronicarii vremii îl descriu ca pe un domn sângeros și răzbunător. Imaginea aceasta avea să fie folosită mult mai târziu de scriitorul irlandez Bram Stoker care scrie romanul gotic ”Dracula”.
Castelul Bran, locul preferat al Reginei Maria
Un alt episod inedit care schimbă istoria castelului se petrece în 1920, când brașovenii îi oferă Reginei Maria cetatea de la Bran în semn de prețuire pentru sprijinul ei puternic la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.
Casa Regală dispune renovarea castelului care devine unul dintre locurile preferate ale reginei. Știm deja că, la moartea ei, inima a fost păstrată o scurtă perioadă de timp la Bran.
Prin testament, fiica reginei, Principesa Ileana primește Castelul Bran, dar nu se bucură de el decât 10 ani, deoarece este alungată din țară de autoritățile comuniste. Azi, Castelul este proprietatea unui urmaș al principesei, Dominic de Habsburg, dar își păstrează farmecul de muzeu inedit și atracție pentru mii de turiști dornici să guste din legendele locale.
Mitul lui Dracula, vampirul pe care îl caută turiștii
Amatorii de senzații și povești fabuloase au trecut cel puțin o dată pragul Castelului din Bran. Pentru mulți turiști el este Castelul lui Dracula, vampirul sângeros din romanul lui Bram Stoker și din filmele de senzație realizate la Hollywood.
Istoria nu ne lasă niciun document care să ateste prezența îndelungată a lui Vlad Țepeș la Bran. Voievodul inspecta cetatea și verifica rezistența unității de apărare, dar nu a preluat niciodată castelul drept reședință.
Mitul lui Dracula a fost alimentat și de numele pe care Vlad Țepeș l-a moștenit de la tatăl său. I se spunea în epocă Vlad Dracul sau Drăculea, mai ales după ce a folosit de câteva ori o formă de tortură spectaculoasă: trasul în țeapă. Schingiuirea aceasta deosebit de crudă era rezervată în special prizonierilor otomani. Drept urmare, cronicile otomane erau pline de povești care mai de care mai înfricoșător brodate despre câmpul de țepe în care atârnau trupurile nefericiților prizonieri, ajunși pe mâna lui Vlad Dracul.
Fabulațiile din cronicile otomane aveau să fie copiate și de cronicarii germani și răspândite prin Europa acelor vremuri. Iar voievodul sângeros din Transilvania devine peste noapte vampirul Dracula, imaginat de scriitorul irlandez. Cândva, povestea lui a răspândit teroare, azi aduce beneficii pentru turismul local.
Evenimente și atracții la domeniul Bran
Mii de turiști vin anual să viziteze castelul lui Dracula și rămân surprinși de frumusețea lui, de legendele și locurile pitorești din zona Rucăr-Bran. Mereu găsești ceva inedit la castelul Bran, spectacole, expoziții tematice, târguri tradiționale și evenimente gastronomice savuroase.
S-a încetățenit un festival de jazz la Castelul Bran, în fiecare an se fac petreceri reușite de Halloween, iar evenimentele cu temă gotică și scary nu lipsesc în niciun sezon. Trebuie doar să consulți agenda de evenimente a site-ului oficial, www.castelulbran.ro, și să urmărești când vor avea loc.
Pe domeniul castelului, turiștii se pot plimba în parcul de sub zidurile cetății, pot vizita Casa de Ceai și pot vedea Casa Principesei Ileana.
Din orice unghi al domeniului, zidurile castelului construit pe cea mai înaltă stâncă se văd maiestuos în poze. Să nu uităm că el a fost plasat pe locul al 3 lea în lume ca frumusețe după castelele medievale din Bavaria și Valea Loire, conform publicației El Pais.
Obiective turistice în apropiere de Castelul Bran
Pornind de la Castelul Bran, cine este amator de excursii și mici expediții are o varietate largă de obiective turistice în zonă.
Interesantă este Peștera Liliecilor din satul Peștera, unde trăiesc specii de lilieci rar întâlnite în alte locuri din țară.
Schitul Bran, aflat pe vârful dealului Bălăban, într-o zonă deosebit de frumoasă și cu o panoramă impresionantă a munților Piatra Craiului și Bucegi.
Cheile Grădiștei, un platou înconjurat de munți, cu priveliști spectaculoase către Bucegi.
Cascada La Chișătoare, aflată pe malul stâng la pârâului Turcu, declarată rezervație bio-geologică.
Cetatea Râșnov, una dintre cele mai bine păstrate fortificații medievale, amplasată spectaculos pe dealul care urcă din centrul localității Râșnov.
Peștera Valea Cetății din Rezervația Valea Cetății din Râșnov, se află la o altitudine de 790 de metri și la 1.5 Km din dreptul cetății Râșnov.
Cheile și Peștera Dâmbovicioarei, ambele obiective de o frumusețe sălbatică aparte.
Zeci de trasee montane care urcă spre Piatra Craiului sau spre Bucegi, pentru împătimiții de drumeții și trei pârtii de schi amenajate iarna lângă Bran, cu acces la instalație de teleschi.