Comuna Ciocăneşti este o comuna unicat a ţării noastre, prin care este greu sa treci repede cu maşina fără să te opreşti măcar preţ de câteva clipe şi să admiri aceasta „colecţie” de case unicat.
Fiecare casă poate fi integrată uşor într-o listă de obiective turistice din România.
Comuna Ciocăneşti este situată pe şoseaua Iacobeni – Borşa, la 100 de km de oraşul Suceava şi la 22 de km de Vatra Dornei. Aproape fiecare casă de aici se aseamănă cu ouăle incondeiate specifice zonei, fiind ornate la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti.
Denumirea de Ciocăneşti vine de la meşterii făurari de arme care „ciocăneau” cu măiestrie fierul. Aici a fost prima aşezare locuită întâlnită de ctitorii Moldovei, începând cu Bogdan şi Dragoş, întemeietorul de ţară, şi până la Ştefan cel Mare şi Sfânt, în secolul al XV-lea. ”Ciocănarii de arme” din această zonă, au fost renumii pentru ca l-au ajutat pe Ştefan cel Mare să apere Moldova de cotropitori.
Comuna Ciocăneşti a devenit cunoscută în lume în urmă cu vreo 60 de ani, de când s-a lansat această ”modă” a caselor încondeiate. Obiceiul ”încondeiării” caselor a pornit de la o localnică a satului, Leontina Ţăran, care a vrut să-şi renoveze casa şi de la un bărbat care i-a îmbrăcat pereţii cu flori. Casa ei a fost declarată muzeu, fiind prima care a fost pictată în 1950.
Turişti din ţară şi din străinătate vin în fiecare an să admire gospodăriile pictate. Datorită numărului mare de vizitatori, în comuna s-a creat, în ultimii şase ani, o adevărată industrie turistică.
Ca urmare, autorităţile locale au emis o lege prin care sătenii sunt obligaţi să-şi picteze casele la exterior, în motive tradiţionale. În acest sens primăria le asigură oamenilor, pe gratis, toate cele necesare pentru pictură. Până şi biserica din comună are zidurile „încondeiate”. Desenul care ”îmbracă” pereţii exteriori ai caselor este foarte important, deoarece se consideră că denotă caracterul persoanei respective, precum şi culorile folosite.
Dacă doreşti să rămâi peste noapte, ai la dispoziţie câteva pensiuni, alături de care vei putea gasi şi oferte de cazare ale localnicilor care îşi pun casa la dispoziţie pentru turişti.
Ca modalitate de petrecere a timpului liber poţi opta pentru o plimbare cu bicicleta sau pe jos, pentru a descoperi frumuseţile munţilor şi văilor din împrejurimi. De asemenea, se poate practica plutăritul turistic, doritorii fiind plimbaţi pe Bistriţa de foştii plutaşi.
În ceea ce priveşte tradiţia locală, de şase ani se organizează la Ciocăneşti două festivaluri, unul al păstrăvului, în luna august, iar altul dedicat ouălor încondeiate, în februarie. Anul acesta Festivalul naţional al ouălelor încondeiate va avea loc în perioada 4-6 martie. Meşteri populari şi încondeietori din toate centrele româneşti cu tradiţie se vor întrece în concursuri de ouă încondeiate. Din cadrul festivalului vor face parte şi spectacole de muzică sau de fanfară populară, precum şi parade de costume populare. Cine calcă măcar odată pe aici va reveni cu siguranţă atras de liniştea, frumuseţea şi legendele locului!
Foto: 2rism.ro