Cascada Urlătoarea, povestea fraților care s-au ucis din dragoste

.

Cascada Urlătoarea din Munții Bucegi este unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice pentru iubitorii de munte care ajung în Bușteni. La Cascada Urlătoarea urcă zilnic sute de turiști de toate vârstele.

Traseul către Cascada Urlătoarea este unul foarte ușor și este bine marcat, cu un punct roșu. Poteca te duce negreșit de-a lungul pârâului Urlătoarea, fără nicio grijă că te poți rătăci. La cascadă merg zilnic și copiii de trei ani, și bunici cu bastoane, dar cu experiența urcușului pe munte.

Traseul pornește din Bușteni, de lângă stația de telecabină. Are un urcuș mai abrupt la început, dar apoi poteca urcă pe munte mai lin. Se pleacă de la 885 m altitudine și se ajunge la Cascada Urlătoarea, la 1055 m altitudine, după aproximativ o oră de mers în pas lejer. Este unul dintre cele mai frumoase trasee din Bucegi și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din țară.

Cum te echipezi când urci la Cascada Urlătoarea

Poteca spre cascadă trece adesea prin zone umede, unde soarele pătrunde greu. Vara poate fi noroi, după ploaie, iar pe timp de iarnă, poate fi gheață. Traseul rămâne deschis tot timpul anului, dar este recomandat să fii echipat cu bocanci de munte, cu talpă aderentă, mai ales că vei trece peste câteva podețe mereu umede și alunecoase.

Din poteca ce duce spre Cascada Urlătoarea, se poate continua traseul cu triunghi albastru care duce pe Jepii Mari și apoi la Cabana Piatra Arsă.

Ce legendă se ascunde în apele cascadei Urlătoarea

Mulți turiști sunt destul de dezamăgiți de cum ajung la această cascadă, mai ales în verile secetoase, când apele pârâului sunt mai sărace. Cascada este o perdea simplă de apă, cu o cădere de 15 metri, dar nu are frumusețea spectaculoasă a altor cascade din Romania. Cu toate acestea, are și ea legenda ei care merită amintită.

În sezonul ploios, Cascada Urlătoarea are ape bogate, care vuiesc și se aud de departe. De aceea, este bine să o vizitezi mai degrabă primăvara și să auzi tânguirea poveștii de dragoste pe care o ascunde.

Legenda vorbește despre doi frați care s-au îndrăgostit de aceeași fată. Tinerii erau amândoi ciobani și au prins drag de o fată care urca și ea des pe munte cu mioarele ei. Niciunul nu știa despre celălalt că s-a îndrăgostit de aceeași fată, dar amândoi o urmăreau. Iar, într-o zi cețoasă, cei doi au găsit-o pe fată odihnindu-se pe niște stânci și amândoi s-au repezit către ea să o ia în brațe.

Înspăimântată, fata s-a aruncat în gol de pe stânci și lacrimile ei s-au transformat în cascadă. Flăcăii au rămas împietriți de durere și azi li se mai văd trupurile gârbovite de o parte și de alta a cascadei.

Ce legendă mai știu localnicii despre cascadă

Printre bătrânii locului s-a răspândit altă poveste despre Cascada Urlătoarea, mult mai dramatică. Legenda știută prin Bușteni spune că doi frați s-au îndrăgostit de cea mai frumoasă fată din satul lor și s-au dus la ea să aleagă pe unul din ei. Cum fetei i-a fost teamă să aleagă, pentru a nu răni pe niciunul din ei, a fugit în munți.

Băieții s-au luat la ceartă și au pus mâna pe topoare până s-au omorât, din ambiție că niciunul nu a vrut să cedeze inima fetei. Auzind că flăcăii care o iubeau atât de mult au fost în stare de fratricid, tânăra s-a aruncat de pe stânci și din durerea ei a țâșnit un șuvoi puternic de apă. Cei doi flăcăi s-au prefăcut atunci în munți, în Jepi Mari și Jepi Mici, să stea de pază lângă cascadă, iar mama lor s-a aruncat și ea în gol, prefăcându-se în pădurea întunecoasă care acoperă munții și înconjoară cascada.

Esti pasionat de minunile naturii? Vezi și cascada Cailor din Borșa, cea mai înaltă din România.

Ultima modificare octombrie 21, 2022 10:57 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale