Cascada Bigăr este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase cascade din Romania si din lume, impresionând prin superba cădere de apă peste un veritabil covor de mușchi, fenomen natural care o face, de altfel, și unică în lume.
Cuprins
Cascada Bigăr a fost desemnată în anul 2013, de către site-ul The World Geography drept cea mai frumoasă cascadă unică din lume. Astfel, datorită aprecierilor primite la nivel internațional, dar și a faptului că a fost amenajată de către o companie privată, Cascada Bigăr se bucură anual de mii de vizitatori.
Cuprins
Unde se află Cascada Bigăr
Cascada Bigăr se află în județul Caraș-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, fiind unul dintre principalele obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Ceea ce este remarcabil și merită punctat este faptul că această minunată cascadă se află întocmai în locul prin care trece prin România Paralela 45. Căderea de apă se face de la aproximativ 8 metri, de sub o stâncă înală de peste 50 de metri. Apa este foarte curată, este potabilă și este bogată în calcar.
Cum poți ajunge la Cascada Bigăr
La Cascada Bigăr se poate ajunge foarte ușor, aflându-se doar la câțiva zeci de metri de drumul național DN 57B, care face legătura între Băile Herculane și Oravița. Există trasee pietonale amenajate care fac legătura între șosea și Cascada Bigăr, dar și o platformă care facilitează accesul la baza cascadei.
Cât costă să vezi izvorul Bigăr și a grotei
Odată ajunși la cascada Bigăr, merită să mergeți câteva minute să să vedeți și izvorul Bigăr și grota din care izvorăște acesta.
Taxa de intrare este de doar 5 lei, iar o vizită aici este interesantă, iar apa este potabilă și foarte curată.
Până la izvor se urcă pe o potecă stâncoasă, apoi se ajunge la un podeț de lemn peste râu și ajungi la peșteră.
Cascada este extrem de frumoasă, la fel ca și celelalte obiective pe care le puteți vizită în zonă, însă să nu plecați la drum cu speranța că o veți vedea chiar așa cum se prezintă în mai toate imaginile care circulă pe internet înțelegând faptul că fotografiile au fost „ușor” prelucrate.
În plus, în 2021, o parte a cascadei s-a prăbușit. prin urmare, ceea ce se poate vedea acum la Bigăr nu mai seamănă cu ceea ce vedem în poze.
De unde vine numele de Cascada Bigăr
Cascada Bigăr și-a primit numele de la izvorul Bigăr, care o alimentează și care, înainte de vărsarea în râul Miniș, naște această cădere de apă peste o zonă stâncoasă acoperită de mușchi. Așa cum era de așteptat, în spatele numelui există și o legendă legată de o frumoasă poveste de dragoste.
Cascada Bigăr și povestea de iubire care a botezat-o
Se spune că demult, pe meleagurile acelea, trăia o familie care nu putea avea copiii. Femeia se ruga zi și noapte pentru un urmaș și așa s-a făcut că într-o noapte a visat o vrăjitoare care i-a spus să meargă la izvorul de sub stâncă și să bea apă de acolo pentru că va naște o fată, însă prețul plătit va fi mare. Dacă va dori să trăiască nu trebuie să o lase să se îndrăgostească vreodată. Femeia ascultă vocea din vis și peste scurt timp dădu naștere unei fetițe, care în timp s-a transformat într-o fecioară de o frumusețe rară, fiind râvnită de toți flăcăii ținutului. Cum era de așteptat, inima sa începuse să bată pentru un flăcău pe nume Bigăr. Văzând asta, tatăl său, de frica de a nu o pierde definitiv, a închis-o în grota de deasupra izvorului.
Fata plângea și urla zi și noapte, iar vrăjitoarea, auzindu-i strigătele disperate, îi apăru în vis și-i șopti ce trebuie să facă: ”Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ți transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale. Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubești aproape de tine, dar niciodată nu veți putea trăi împreună în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi, în cealaltă lume, în ”Tărâmul Regăsirii Dorului”. Legenda mai spune că flăcăul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei, murind odată cu iubita sa. Ei bine, aceasta este povestea de iubire tragică care stă în spatele superbei Cascade Bigăr, rămasă peste secole ca mărturie a iubirii pure și a sacrificiului nemărginit a doi îndrăgostiți care nu și-au putut încununa iubirea în lumea asta. În ziua de astăzi, mulți îndrăgostiți vin și beau apă de la Cascada Bigăr spre a-și pecetlui iubirea veșnic.
Cascada Bigăr iarna
Cascada Bigăr se poate vizita în orice anotimp, fiind o adevărată revelație pentru turiști. Toamna, de exemplu, culorile naturii crează un tablou demn de pictat, iar iarna cascada îngheață, pe alocuri sau total, iar țurțurii invită vizitatorii într-un veritabil palat de cleștar.
Atracții turistice în apropiere de Cascada Bigăr
Cei care aleg să viziteze Cascada Bigăr pot să-și continue traseul și să admire peisajele și atracțiile turistice ale zonei. Astfel, Grota Bigăr este primul obiectiv turistic care merită vizitat, fiind la câțiva pași de cascadă. De asemenea, turiștii mai pot vizita Parcul Național Cheile Nerei, Cascada Beușnița, Lacul Miniș, Muzeul Sătesc Bozovici, Morile de apă de la Rudăria, Cascada Moceriș, Mănăstirea Almăj – Putna, Lacul Ochiul Beiului, Peștera cu Oase, Lacul și Peștera Buhui.
- Dacă vrei să vizitezi ceva deosebit, poți merge la Cascada Vălul Miresei din județul Cluj!
Sursă foto: Shutterstock
Vezi și: Cascade România – top 15 cascade care te vor impresiona
Esti pasionat de minunile naturii? Vezi și cascada Cailor din Borșa, cea mai înaltă din România
Citeşte şi despre Cascada Victoria, Cascada Angel şi Cascada Iguazu!
Ultima modificare august 10, 2022 9:43 am