Zambila, una dintre cele mai frumoase flori de primăvară. Cum se îngrijesc și păstrează zambilele

.

Zambila, floare prețioasă, încărcată de parfum, este una dintre cele mai iubite flori de primăvară. Zambilele poate avea o mulțime de culori și nuanțe parfumate care înveselesc orice grădină și pot fi cultivate inclusiv în jardiniere sau în ghivece.

Zambila este una dintre cele mai frumoase flori de primăvară, puțin pretențioasă și ușor de cultivat de către începători. Numele ei științific este Hyacinthus orientalis, ceea ce ne arată că este originară din ținuturile calde mediteraneene. Floarea și-a primit numele după o veche legendă grecească din viața mărețului zeu Apollo, zeul Soarelui.  

Legenda zambilelor, florile prețioase ale primăverii

Hyacinthus sau Hyakinthus a fost unul dintre amanții zeului Soare, unul foarte iubit și protejat de Apollo. Legenda spune că Apollo cobora adesea pe pământ să își petreacă timpul cu protejatul lui favorit pe care îl învăța o mulțime de lucruri din tainele artei și ale sportului.

Într-o zi în care cei doi exersau aruncarea discului, Hyakinthus a făcut o greșeală fatală, iar discul a ricoșat în pieptul lui, lovindu-l de moarte. Zeul Apollo nu a mai avut nicio șansă să îl salveze.

Ba chiar se crede că Zephirul, unul dintre zeii vânturilor, ar fi mânuit pe nevăzute discul pentru a-l omorâ pe Hyakinthus pe care era deosebit de gelos.

Din sângele tânărului au răsărit flori de un albastru intens, cu un parfum pătrunzător, pe care Apollo le-a presărat prin toată pădurea.

În mod metaforic, zambila este asociată cu florile fragede care trăiesc doar primăvara și se ofilesc când sunt atinse de soarele fierbinte al verii.

Zambilele sălbatice au culoarea albastră iar în Grecia antică ele erau folosite adesea la nunți. Tinerele mirese care se căsătoreau primăvara foloseau zambile parfumate pentru buchetele lor.

Cum se cultivă zambila

Zambila, una dintre cele mai frumoase flori de primăvară. Cum se îngrijesc și păstrează zambilele

Zambila face parte din familia de flori cu bulbi din care mai fac parte și crinii, lalelele, narcisele sau ghioceii. Este o floare deosebită, care se oferă adesea cadou în luna martie pentru parfumul și pentru culorile ei variate.

Diverși hibrizi de zambile pot avea culori albe, crem, galbene, albastre, violet, mov, roz, roșu purpuriu. Unele pot avea petale în două culori. Sunt soiuri de zambile cu florile simple ca niște clopoței, altele au flori bătute, cu multe petale.

Este o plantă iubitoare de lumină și de soare, preferă solurile ușor umede, dar nu suportă temperaturile mai mari de 12 – 15 grade Celsius. Căldura contribuie la ofilirea mult mai rapidă a florilor și frunzelor.

Bulbii de zambile trebuie plantați toamna, în lunile septembrie – octombrie, pentru a te bucura de florile lor primăvara în luna martie sau aprilie. Bulbii pot fi plantați deopotrivă în grădină și în ghivece, în balcon, dar cu anumite diferențe.

Cum se plantează bulbii de zambila în grădină

Alege un loc însorit și adăpostit din grădină, pe lângă casă, sau în umbra unor mici pomi fructiferi, pe lângă trandafiri sau pe lângă trotuar.

Sapă bine pământul și adaugă mraniță, să fie cât mai ușor permeabil, deoarece bulbii de zambilă nu suportă apa care stagnează în sol și pot putrezi peste iarnă.

Plantează bulbii la 7 – 8 cm adâncime și 10 cm distanță unii de alții. Acoperă bine cu pământ și cu mulch sau cu frunze ofilite, să fie protejați de îngheț.

Primăvara se udă doar dacă nu plouă deloc după ce apar mugurii florali.

Se recomandă scoaterea bulbilor odată la 4 ani pentru a fi curățați și sortați și pentru a îndepărta bulbilii mici de bulbii mamă. Bulbii mai mici pot fi cultivați separat, la distanță, hrăniți cu stimulator de creștere pentru a face și ei flori în doi ani.

Cum se plantează bulbii de zambilă în ghivece

Zambila, una dintre cele mai frumoase flori de primăvară. Cum se îngrijesc și păstrează zambilele

Cumpără un substrat bine afânat pentru plante la ghivece, îmbogățit cu mraniță și compost. Alege ghivece rotunde cu dimensiunea de 6 – 10 cm sau jardiniere.

Umple ghivecele sau jardinierele pe jumătate cu pământ, adaugă câteva linguri de nisip și amestecă bine. Apoi așază bulbii cu vârful în sus, acolo unde va răsări planta. Adaugă pământ peste bulbi astfel încât partea superioară să rămână descoperită.

Udă bulbii cu foarte puțină apă și păstrează ghivecele într-un balcon luminos, dar rece. Zambilele tale vor înflori chiar din luna februarie, dacă se bucură de lumină și de soare.

Substratul necesar pentru zambile

Pământul pentru zambile trebuie să fie bine săpat, reavăn, amestecat cu nisip și perlit, cu mraniță și compost. Bulbii au nevoie de multe substanțe nutritive pentru a crește și pentru a produce flori mari.

Plantele suportă și solurile mai argiloase sau calcaroase, dacă acestea sunt îmbogățite cu compost.

Cât de des se udă zambilele

Bulbii pot putrezi ușor dacă sunt ținuți în soluri mereu umede, din care se scurge greu apa de ploaie.

Zambilele se udă moderat, doar în timpul zilei când este soare și când temperatura depășește 12 – 15 grade Celsius.

Zambilele la ghiveci se udă mai des, atât cât să fie pământul ușor umed.

Cum se îngrijesc zambilele la ghiveci

Zambila, una dintre cele mai frumoase flori de primăvară. Cum se îngrijesc și păstrează zambilele

Zambilele la ghiveci constituie un dar deosebit, mai ales că florile se păstrează mai mult timp decât cele tăiate.

Dacă primești o zambila la ghiveci, ține planta la lumină, să se bucure de soare, lângă o fereastră sau în balcon.

Udă moderat, odată la 3 – 4 zile. Nu este nevoie decât de apă, fără fertilizatori.

După ce se usucă floarea, tija se taie, dar frunzele se mai lasă 2 – 3 săptămâni să se ofilească singure pentru că vor hrăni bulbul.

Ulterior, bulbul poate fi plantat în grădină în luna septembrie.

Cum se păstrează zambilele mai mult timp înflorite

Temperatura contează foarte mult pentru a păstra un buchet de zambile mai mult timp. Ține florile într-o glastră în balcon sau la o fereastră unde este răcoare. Ele nu suportă căldura de la calorifer.

Schimbă apa zilnic, să fie mereu proaspătă, deoarece tijele de zambile conțin o sevă otrăvitoare care se alterează rapid.

Adaugă un strop de zahăr de fiecare dată și zambilele pot rezista înflorite aproape o săptămână.  

Curiozități despre zambile

Zambilele sunt plante toxice! Trebuie să ai grijă ca animalele sau copiii mici să nu mănânce din bulbi sau din flori.

Zambilele sunt originare de pe malurile estice ale Mediteranei, din Turcia și Orientul Mijlociu, la fel ca și lalelele.

Fiecare culoare a zambilelor are și un parfum distinct pe care îl poți reține dacă vei cultiva mai multe soiuri colorate diferit. Zambilele albe și cele albastre sunt cele mai parfumate.

Înmulțirea bulbilor de zambila a fost descoperită întâmplător în Olanda datorită șobolanilor. Un cultivator care încerca să obțină soiuri cu flori mai mari a observat că bulbii roși de șobolani dezvoltă noi bulbili care cresc în același timp cu bulbul de bază. Așa a fost descoperită una dintre cele mai ciudate tehnici de înmulțire folosind doar baza bulbilor.

În limbajul secret al florilor, zambilele reprezintă joaca sau sportul. Zambilele albastre reprezintă sinceritatea.

Parfumul de zambile devine tot mai toxic pe măsură ce florile se ofilesc și poate fi periculos pentru persoanele care dorm într-o cameră nearisită cu multe zambile alături.

Uleiul esențial de zambile poate vindeca eczemele și bolile mai puțin grave ale pielii.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton