Tigrul platanului – ce este și cum tratezi înțepătura acestei insecte

.

Prin parcuri și locurile de joacă avem de-a face tot mai des cu tigrul platanului, o insectă la fel de mică și supărătoare precum țânțarul. În zilele călduroase și uscate de vară, această insectă devine mai agresivă și ciupește, provocând mici inflamații dureroase.

Tigrul platanului s-a adaptat rapid la climatul din România, insecta fiind originară din America de Nord, adusă în România cu fructele și plantele de import. I se mai spune căpușa dantelată, pentru că are aripioare străvezii și ondulate. Iar numele ei științific este Corythucha Ciliata.

Colonie de tigrul platanului, adulți și larve

Tigrul platanului a ajuns în Europa din anii 1950, fiind semnalată mai întâi în Italia, de unde s-a răspândit ușor în tot spațiul meditareneean și apoi în țările din sudul și sud-estul continentului.

În România, această căpușă minusculă și străvezie s-a înmulțit exploziv după ce au fost plantați milioane de platani prin parcuri și în spațiile verzi din marile orașe. Sunt copaci rezistenți la căldură și la poluare, sunt decorativi, cu trunchiul drept și frunzele late, dar sunt și mediul propice al acestei insecte care se hrănește cu seva frunzelor.

Cum recunoști tigrul platanului

Privește cu atenție imaginea de mai sus și ține minte că tigrul platanului este o insectă foarte mică, de numai 2 – 3 mm lungime. De multe ori nici nu o vezi decât dacă se așază pe hainele închise la culoare. Dacă porți haine de vară crem sau albe, corpul ei aproape transparent este greu sesizabil.

Este o insectă care se hrănește cu seva frunzelor, dar, dacă ajunge pe corpul tău când te plimbi prin parc, te va ciupi, fiind atrasă de căldura pielii. Nu se știe dacă poate transmite bacterii sau virusuri periculoase, așa cum unele specii de țânțari transmit virusul West Nile, spre exemplu.

Ciupiturile acestei insecte provoacă iritații, sunt ușor dureroase și se infectează, dacă te scarpini. Mai periculoase sunt ciupiturile tigrului de platan pentru persoanele alergice care pot avea reacții mult mai dureroase.

Cum să te ferești de tigrul platanului

Frunze și fructe de platan, mediul preferat al tigrilor de platan

Insecta aceasta invazivă se înmulțește în lunile iulie – august în zonele urbane sau în parcuri unde sunt plantați platani. Fiind o bună zburătoare se răspândește cu ușurință peste tot, nu doar în spațiile verzi, ci și în balcoane, pe terase și în case.

Evită spațiile verzi unde vezi mulți platani. Acolo, în mod sigur, toată vara se înmulțesc tigrii de platan și pot fi periculoși pentru tine, dacă ești alergică la înțepăturile de insecte.

Poartă haine largi, răcoroase, cu mâneci lungi, dacă ieși la plimbare ziua, mai ales după amiaza când este mai cald. Aceste insecte sunt active în orele călduroase ale zilei.

Pulverizează pe mâini și decolteu soluții repelente naturale, pe bază de apă și uleiuri esențiale de levănțică, mentă sau eucalipt, pe care le poți face și tu acasă. Aceste soluții țin la distanță nu doar tigrul platanului, ci și țânțarii sau muștele sâcâitoare.

Verifică hainele când ieși la plimbare și, dacă observi multe insecte pe haine, curăță-le cu un șervețel umed, să nu ajungă să te ciupească.

Dacă locuiești la curte, în mod sigur tigrul platanului ajunge și în curtea ta. Folosește soluții repelente să pulverizezi prin iarbă și prin copacii din jur, dar alege pe cât posibil soluții pe bază de ingrediente naturale.

Specialiștii spun că tigrul platanului este o insectă rezistentă, care nu are dușmani naturali în România și nici nu poate fi distrusă în întregime, dar poate fi ținută sub control.

Cum tratezi ciupiturile acestor insecte

De obicei, ciupitura lor provoacă o ușoară inflamație roșie și mici dureri. Este suficient să cureți pielea cu apă și săpun sau cu un șervețel dezinfectant pe bază de alcool.

Dacă ciupiturile se inflamează și durerea devine mai intensă, înseamnă că ești alergică și trebuie să folosești soluții pentru calmarea iritațiilor: apă termală, alcool medicinal, soluții speciale pentru alergii cutanate din farmacie.

Tigrul platanului nu reprezintă un pericol pentru sănătate, dar este foarte deranjant în sezonul cald. La o plimbare prin parc, zeci de astfel de insecte se pot așeza pe tine, dacă te relaxezi pep bancă sub platani. De aceea, este bine să eviți acești copaci și să alegi locuri de relaxare departe de ierburile înalte și plantele decorative.  

Ultima modificare august 22, 2021 9:14 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale