De multe ori, un balcon cu expoziţie nordică îţi stârneşte invidia: umbră, răcoare… Şi plante ioc? Ba poţi avea. Decorative prin frunze – câte vrei. Şi încă vreo câteva care fac şi flori frumoase şi ochioase
IMPATIENS
Bine cunoscută sub numele de „sporul casei”, este o plantă relativ uşor de îngrijit, dacă reuşeşti să-i dozezi corect apa (în caz de exces, putrezeşte foarte uşor). Se înmulţeşte uşor, prin butaşi care se pot efectua tot timpul anului, dar cel mai simplu este să faci această operaţie primăvara sau toamna, când tunzi planta.
CICLAME
Din păcate, rezistă rareori în condiţii de apartament şi, de regulă, după prima înflorire trebuie să le arunci. Dar poţi încerca să le prelungeşti viaţa: după ce au înflorit, le uzi mai rar şi nu te sperii dacă îşi pierd frunzele în totalitate. Toamna vei reîncepe udările şi vor avea toate şansele să înflorească din nou, în intervalul noiembrie-martie. Curăţă-le frunzele uscate şi florile trecute, pentru a preveni apariţia mucegaiurilor!
PAPHIOPEDILUM
Frumoasa aceasta nu are nevoie de apă în exces, vrea un sol afânat şi, pentru a înflori, are nevoie de două, până la opt săptămâni de temperaturi mai scăzute noaptea (maximum 15°C). Florile sunt extrem de rezistente – pot trăi până la două luni pe tijă.
Florile ei roşii-portocalii apar în februarie-aprilie. Planta nu are nevoie de multă apă (vara o uzi o dată pe săptămână, iarna – o dată la două săptămâni). După ce înfloreşte trebuie să-i tai tija, ca să-i asiguri înflorirea şi în anul următor (dacă apucă să-şi formeze seminţele, înflorirea va fi compromisă).
ANTURIUM
Are nevoie de pământ uşor acid şi afânat, care conţine pământ de ericacee, scoarţă de copac mărunţită şi turbă. După 3-4 ani îşi pierde din frumuseţe şi, din cauza condiţiilor artificiale din balcon, înfloreşte tot mai rar. Dar se înmulţeşte uşor, prin despărţirea tufei.