Plante care se potrivesc în baie

.

Un strop de verde, o notă de eleganță și multe beneficii practice sunt motivele pentru care merită să cultivi plante de apartament în camera de baie. Noi îți recomandăm o serie de plante care se potrivesc în baie, fie că ai un spațiu mic și întunecat, fie că ai un spațiu bine aerisit și luminos.

Lumina, soarele și spațiul sunt principalii factori la care ne gândim atunci când achiziționăm plante de apartament. Dar uităm să luăm în considerare umiditatea, un factor esențial pentru diverse plante care se potrivesc în baie.

Băile din apartamente sunt adesea mici, lipsite de lumina soarelui sau de o ventilație corespunzătoare. Mai norocoși sunt cei care au băi mari și spațioase, unde plantele se pot bucura de multă lumină naturală. Fie că ai o baie mai mică și întunecată, fie că ai o baie spațioasă și bine luminată, în lista de mai jos vei descoperi cu siguranță câteva plante potrivite pentru baie puțin pretențioase și ușor de îngrijit.

De ce merită să cultivi plante în camera de baie

Mediul cald și umed din baie este propice multor plante de origine tropicală, pe care le cultivăm în ghivece. Orhideele se vor simți în largul lor, dacă au lumină suficientă, filodendronul va crește mai înalt în baie, decât în dormitor, iar floarea flamingo va aduce o pată de culoare cu florile ei roșii.

Plantele de apartament care au nevoie de o atmosferă umedă se vor simți mai bine într-o baie luminată și aerisită, în timp ce aerul mai uscat din dormitor sau de pe hol le-ar împiedica să se dezvolte. Spre exemplu, dacă ai o baie spațioasă și vrei să îi dai o notă de eleganță cu o plantă verde, alege filodendronul, feriga sau crinul păcii. Toate trei preferă aerul umed și cald din baie și nu sunt afectate de aburi, dacă aerisești imediat după duș. În același timp, au nevoie de un spațiu bine luminat, astfel că trebuie să le amplasezi aproape de fereastră. Ficusul, în schimb, poate sta și într-un colț de baie mai întunecat, pentru că suportă mult mai bine umbra.

Dincolo de faptul că umiditatea este un factor important pentru unele plante, iată ce beneficii importante poți avea dacă vrei să cultivi anumite plante de apartament potrivite pentru baie.

Absorb umezeala în exces

Nu este deloc surprinzător că cele mai potrivite plante pentru baie iubesc umezeala, iar frunzele lor absorb umiditatea din aer. Ele se vor simți excelent în spațiul umed din baie, chiar dacă dușul este folosit zilnic. Important este să și aerisești câteva minute după duș. Iedera, spre exemplu, este un soi de plantă mare amatoare de umezeală, care va absorbi umiditatea în exces și va prospera în camera de baie.

Combat apariția mucegaiului

Plantele cu frunze mari, care absorb umezeala din aer pot combate astfel apariția mucegaiului în baie. Sunt anumite plante potrivite pentru baie pe care le vei descoperi mai jos, care adoră umezeala și totodată curăță aerul de microsporii care favorizează apariția mucegaiului pe pereți.

Alte plante care se potrivesc în baie au frunze care pot fi folosite în scopuri medicinale, așa cum sunt eucaliptul și aloe.

Filtrează aerul

O bună parte dintre plantele de apartament recomandate pentru baie au capacitatea de a filtra aerul și de a reține particule microscopice de noxe, bacterii și spori de mucegaiuri. În special plantele aeriene, ferigile, ficușii sau crinul păcii sunt plante care pot filtra aerul din baie și pot combate unele substanțe toxice. Spre exemplu, știai că perdeaua de duș din material plastic emană substanțe iritante și toxice în contact cu apa fierbinte de la duș? Este vorba, bineînțeles, de perdelele de duș din material plastic care pot emana ftalați și toxine din vopseaua folosită.

Conferă o notă de eleganță și relaxare

Câteva plante deosebite, cu frunze verzi, cu tulpini pendente sau înalte pot da o notă de eleganță, dacă sunt bine plasate în camera de baie. Vei putea obține un efect de spa acasă, mai ales dacă ai o baie spațioasă, în care poți organiza un colț dedicat obiectelor specifice unui centru spa precum uleiurile esențiale volatile, lumânările parfumate și bureții de baie.  

Cum aranjezi plantele în baie

Numărul de plante și modul în care le etalezi în baie depind foarte mult de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Ține cont, în primul rând, de o regulă simplă: oricât de mare ar fi baia, nu aglomera spațiul liber cu plante. Baia rămâne baie și nu trebuie transformată în grădină botanică! Plantele trebuie să ofere un accent verde, un strop de natură și un element de decor simplu, care nu încarcă spațiul inutil.

Într-o baie de mici dimensiuni alege plante mici, plante curgătoare care pot fi amplasate pe o poliță sau pe un dulăpior suspendat în apropiere de fereastră.

Într-o baie spațioasă poți aranja două – trei plante curgătoare, pe rafturi suspendate, și eventual un ficus sau o orhidee frumoasă într-un colț liber, bine luminat, pe un dulăpior de baie.

Cele mai potrivite plante pentru baie

Iedera englezească

Plante care se potrivesc în baie
Iedera englezească

Plantă cățărătoare, poate fi amplasată pe o poliță montată pe perete în baie, în apropiere de duș. Ramurile ei lungi pot fi lăsate să curgă natural pe lângă perete, dar pot fi scurtate periodic, dacă încarcă spațiul. Iedera este o mare iubitoare de umezeală și va crește rapid în baie.

Ferigile

De asemenea, mari iubitoare de umezeală, ferigile sunt recomandate pentru baie datorită frunzelor frumoase, elegante și lungi. Pot fi amplasate pe rafturi suspendate sau pe suporturi elegante, pentru a da o notă veselă unui colț mai întunecat. Ferigile rezistă bine și în spații mai puțin luminate.

Orhideele

Plante care se potrivesc în baie

Se numără printre cele mai frumoase plante care se potrivesc în baie. Indiferent cât de mare sau mică este baia, dacă ai soare dimineața, cum le place orhideelor, ele se vor simți bine în acest spațiu umed. Din când în când, mai ales în zilele calde de vară sau când atmosfera din baie este mai uscată, aceste plante au nevoie să fie stropite cu apă dedurizată. Orhideele ”Fluture”, din genul phalaenopsis, sunt foarte rezistente și înfloresc ani în șir, dacă le îngrijești corect. Ele înfloresc doar o singură dată pe an, dar florile lor rezistă în medie 4 luni, chiar și în spațiul din baie. Trebuie doar să le pui toamna și iarna fertilizatori solubili în apă, speciali concepuți pentru orhidee.

Floarea flamingo

Plante care se potrivesc în baie

Floarea flamingo sau anthurium care se dezvoltă excelent în atmosfera umedă și caldă, dar nu suportă temperaturile caniculare și nici soarele direct. Pământul din ghiveci trebuie să fie bine afânat și în permanență umed, însă nu trebuie să exagerezi cu udările. În baie, este bine să o așezi într-un loc bine aerisit, aproape de geamul pe care îl deschizi foarte des, să aibă aer proaspăt.

Pothos

Plante care se potrivesc în baie
Pothos este o plantă curgătoare

Este o plantă curgătoare, cu frunze decorative, cu nuanțe de un verde viu, uneori picurate cu pete mici aurii. Pothos este genul de plantă care absoarbe multă umezeală prin frunze și nu are nevoie să fie udată prea des. Ea se dezvoltă de minune în baie, până și într-o baie mică și puțin luminată.

Planta ZZ

Plante care se potrivesc în baie
Zamioculchas

Zamioculchas pe numele ei, planta ZZ dezvoltă ramuri lungi, cu frunze lucioase, de un verde închis. Iubește mult apa și nu se supără dacă o cazezi în baia, unde este umezeala ridicată. Nu are nevoie de prea multă lumină și rezistă chiar dacă uiți să o uzi jumătate de lună.

Palmierii pitici

Palmierii de mici dimensiuni sunt potriviți pentru baie. Sunt plante foarte elegante, care iubesc umezeala și se recomandă să fie stropiți din când în când cu apă dedurizată sau chiar cu un duș călduț.

Aloe

aloe vera

Poți crește aloe în ghivece de mici dimensiuni chiar în baie. Le poți caza pe rafturi suspendate sau în partea superioară a dulapurilor. Aloe se simte bine în spațiul cald și umed, cu atât mai mult dacă bate și soarele în fereastră din când în când.

Calathea

Plante care se potrivesc în baie
Calathea

Calathea sau planta care se roagă este apreciată pentru varietățile ei cu frunze mari, ovale, colorate în mov, roz sau roșu. Este o plantă care suportă spațiile puțin luminate și va iubi umiditatea din baie.

Peperomia

Plante care se potrivesc în baie
Peperomia iubește umiditatea, temperaturile calde

Peperomia iubește umiditatea, temperaturile calde, multă umiditate și lumina indirectă. Poate suporta un spațiu parțial umbrit, dar și un spațiu bine însorit. Pulverizează în mod regulat frunzele cu apă și va fi destul de fericită în baie.

Bambusul

Plante care se potrivesc în baie
Bambus

Micul bambus de ghiveci va fi fericit cu multă apă și umezeală. Este un arbust care crește de fapt în apă, așadar baia sau bucătăria sunt potrivite pentru el. Iar bambusul elegant împletit, cu frunzele lui de un verde crud va da o notă elegantă și un aer de spa la tine acasă.

Planta paianjen

Plante care se potrivesc în baie
Planta paianjen

O altă plantă frumoasă, cu frunze lungi, pendente, poate fi cultivată în coșuri suspendate sau amplasată pe un colțar suspendat pe lângă fereastră. Iubește lumina, dar și umezeala ridicată.

Dracaena

Plante care se potrivesc în baie
Dracaena house plant in a pot isolated on white background.,Image: 741995613, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Iese în evidență prin frunzele lungi și ascuțite în diverse nuanțe de verde, galben sau roșu. Poate fi amplasată pe un dulăpior, în apropiere de duș. Iubește umiditatea și nu are nevoie de lumina soarelui directă.

Crinul păcii

Plante care se potrivesc în baie
Crinul Păcii

Este una dintre cele mai elegante și utile plante de apartament, deoarece absoarbe umezeala și totodată filtrează anumite gaze și compuși chimici toxici. Crinul păcii va crește frumos într-o baie luminată și va înflori an de an, dacă știi cum să îl îngrijești corect.

foto: ProfiMedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton